2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Apa is csak egy van

Az LMP a Fidesz apákat sújtó terveiről
Az új munka törvénykönyv koncepciója újabb csapás a családokra: a kormány immár nem csak az anyák, hanem az apák számára is megnehezíti a szülői feladatok ellátását, illetve a munka és a családi élet összehangolását. Szomorú látni, hogy a Fidesz családbarát politikája eddig csak a jómódú családokat segítette és a nők munkaerőpiaci helyzetét tovább rontotta. Az apák szerepének erősítése is puszta ígéret maradt, sőt: az új munka törvénykönyvének tervezete még inkább megnehezíti az apák dolgát.

Ha bármikor elrendelhető a túlóra, tervezhetetlen lesz a legmindennapibb feladat is: elhozni az óvodából, iskolából a gyermeket. Amennyiben a munkavállaló csak öt nap szabadsággal rendelkezik szabadon, a közös családi nyaralás nagyon könnyen veszélybe kerülhet. Ha pedig a gyermekek után járó pótszabadságot is – külön nyilatkozat híján – az anya kapja, ez mind azt üzeni: a gyermeknevelés az anya dolga. A Lehet Más a Politika szerint megosztható GYES-sel, és a most elvett 5 nap helyett inkább több pótszabadsággal kellene ösztönözni az apák fokozottabb szerepvállalását.

Az Európai Bizottság tavaly elfogadott irányelve szerint a tagállamokban minden gyermek születése után az apáknak is kéthetes, fizetett szabadság jár. Ez az apák és gyermekük kötődésének kialakulását segíti, ami egy életre meghatározza a szoros köteléket. Emellett a férfiak és nők egyenjogúságát is előmozdítja; bizonyított, hogy az apák fizetett „születési” szabadsága ösztönzi a gyerekvállalást és az anyák munkaerőpiacra való visszatérését egyaránt.

Az LMP felhívja a figyelmet arra, hogy apa is csak egy van!

Az Orbán-kormány a családpolitikában tovább halad a rossz irányba. Reméljük, hogy visszavonják ezt a tervet, amely a munkaadóknak szinte szabad kezet ad a munkavállalók kihasználása terén.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek