2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Az osloi vérengzés anatómiája

Stockholmi pszichiáter válaszai a Napidoktornak
Az osloi tragédia kapcsán, a világ józanul gondolkodó polgáraiban, az áldozatok iránti részvét mellett újabb és újabb kérdések fogalmazódnak meg: miért is? Vajon az erőszakos terrorcselekmények sorozata meddig és hová vezethet? Az ártatlan életek kioltását közvetítő, a bulvárhírekre élesített médiavilág felelőssége meddig terjed? Az eseményhez kapcsolódóan sorozatot indított az ismert egészségportál, a Napidoktor. Szakértőjük, Dr. Félegyházy Zsolt pszichiáter, a stockholmi Karolinska Intézet munkatársa a pszichiátria világhírű tudományos központjából tájékoztatja  a magyar olvasókat. Napidoktor:  A pszichiátria az egyéni vizsgálatokkal elsősorban az elkövetőre vonatkozó következtetéseket fogalmazza meg.  Lehet-e ettől a vizsgálattól  a társadalmi együttélésre vonatkozó tanulságokat, üzeneteket levonni?  

Dr. Félegyházy Zsolt: Jelenleg folyik annak a vizsgálata, hogy Anders Breiviknek, az elkövetőnek milyen példaképei, kedvencei voltak, ahonnan támogatást, ötletet és igazolást meríthetett. Ezek között van többek közt egy svéd együttes is,  a fasiszta szövegeikkel inspirálták őt. A szövegek többek között a fehér faj kihalásáról szólnak. A vizsgálatok eddigi adatai szerint azokat a téziseket, amelyeket  Breivik leírt az irományában, és amit utána közzétett az interneten, több különböző helyen is megtalálták a vizsgálók. A szakértők szerint ez is megerősíti, hogy több helyről is keresett  igazolást a tettéhez.  Az eddigi  vizsgálatok azt mutatják, hogy többek között írók, politikai pártok, különböző előadók, illetve az interneten publikáló bloggerek szerepelnek az inspiráció forrásaként, illetve az ötletek alátámasztóiként. Ezen is látszik, hogy ez a probléma nem egy területre lokalizálódik, nem csak a pszichiátria dolga ezzel foglalkozni. A szavak, amelyek elhangoznak, vagy leíródnak, nagyon sokszor akár háborúkhoz is vezetnek, vagy akár egy tőzsdekrachhoz. És ehhez  kapcsolódik  a média is. Nagy a felelőssége annak, hogy mit, mikor és hogyan közlünk, mondunk, továbbítunk, azaz kommunikálunk.(Forrás és további részletek: www.napidoktor.hu)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…