2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Köztünk szólva
  • »
  • A roma holokauszt nemzetközi emléknapján tiszteleg, tiltakozik, és közös felelősségünkre figyelmeztet az LMP

A roma holokauszt nemzetközi emléknapján tiszteleg, tiltakozik, és közös felelősségünkre figyelmeztet az LMP

1944. augusztus 2-ának éjszakáján zajlott le az auschwitz-birkenaui cigánytábor felszámolása; ekkor semmisítette meg a hitleri fajvédő politika gépezete az ott fogva tartott több ezer cigány férfit, asszonyt és gyermeket. Ez a nap a Cigány Világszövetség kezdeményezésére 1972 óta a roma holokauszt világnapja. Az LMP tiszteleg, tiltakozik, és közös felelősségünkre figyelmeztet.
A Lehet Más a Politika az évfordulón tisztelettel hajt fejet a porrajmosban (pharrajimosban) áldozatul esett, összesen közel félmillió embertársunk előtt, akik közül több tízezret Magyarországról hurcoltak el a nácik és csatlósaik.

A párt tiltakozik az erősödő szellemi környezetszennyezés ellen, amely roma honfitársaink emberi méltóságának élőszóval és írással, politikai beszédekkel és politikai cselekedetekkel történő sorozatos megsértésében tapasztalható. A mai napon mindenkit emlékeztetni akarunk arra, hogy az efféle szimbolikus kitaszítással megvalósuló embertelenség készítette elő egykor a morális gátlások lebomlását és a romák valóságos kizárását az egyenjogú állampolgárok közösségéből.

Az LMP hangsúlyozza: hazánk egyik legnagyobb mai sorskérdése, hogy képesek leszünk-e vélt és valóságos ellentéteink békés rendezésére. Kérdés, hogy a szolidaritás, az együttműködés, az integráció folyamatai erősödnek-e társadalmunkban, vagy az ellentétek elvadulása, a társadalmi széthullás, az elkülönülés fokozódik.

Az LMP meggyőződéssel vallja: közös felelősségünk – nem romáké és romáké – hogy mivé tesszük Magyarországot. Ha igaz, hogy minden magyar felelős minden magyarért, akkor minden magyar romáért is – és viszont.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek