2024. 07. 27. szombat

Olga, Liliána
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF

Új szakok az ME pótfelvételijén

Elsőként a pótfelvételi során meghirdetett, új szakok is szerepelnek a 2011-es felvételi eljárások záró szakaszában a Miskolci Egyetemen. Közöttük olyan is megtalálható, melyet a régióban csak itt érhetnek el a továbbtanulni szándékozók. Az általános felvételi eljárás során felkínált szakok döntő többségét meghirdeti az egyetem a pótfelvételi eljárásban is. Alap- és mesterképzésben egyaránt több mint hetven szakon várják a jelentkezőket nappali és levelező tagozaton egyaránt. Az eljárást országszerte jellemzi, hogy ekkor már csak költségtérítéses helyekre lehet pályázni.
A jó eredménnyel teljesítő hallgatóknak ugyanakkor nem kell végig fizetniük tanulmányaik alatt, hiszen számukra már az első lezárt tanév után lehetőséget ad a felsőoktatási törvény az államilag támogatott képzési formára való átsorolásra.

Az augusztus 9-ig beadandó pótjelentkezések eredményeképpen a karok várhatóan még növelni fogják hallgatói létszámukat, mely az idei felvételi eljárás során többéves rekordot döntött az első körben felvett 3432 elsőéves hallgatóval. A pótfelvételi során megpályázható szakokról az érdeklődők az egyetem és a karok honlapjáról (www.uni-miskolc.hu), valamint a dékáni hivatalokban kaphatnak bővebb információkat.

A Karok által kínált pótfelvételi lehetőségek:

Műszaki Földtudományi Kar
Nappali tagozat – alapképzés: környezetmérnöki és műszaki földtudományi szak; mesterképzés: földtudományi mérnöki és geográfus szak.
Levelező tagozat – mesterképzés: bánya és geotechnika mérnöki szak.

Műszaki Anyagtudományi Kar
Az anyagmérnöki alapszakot (nappali tagozaton) és mesterszakot (mindkét tagozaton), valamint az energetikai mérnökasszisztens felsőfokú szakképzést hirdeti meg a Kar.

Gépészmérnöki és Informatikai Kar
Nappali tagozat – alapképzés: gépészmérnöki, ipari termék- és formatervező mérnöki, műszaki menedzser szak; mesterképzés: gépészmérnöki, logisztikai mérnöki, mechatronikai mérnöki és mérnök informatikus szak.
Levelező tagozat – alapképzés: gépészmérnöki, mérnök informatikus és villamosmérnöki szak; mesterképzés: gépészmérnöki szak.

Állam- és Jogtudományi Kar
Jogász szak (nappali és levelező tagozat), munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatás alapszak (nappali és levelező tagozat), igazgatásszervező alapszak (levelező tagozat); igazságügyi igazgatás alapszak (levelező tagozat).

Gazdaságtudományi Kar
Az alapszakok közül a gazdálkodási és menedzsment, a kereskedelem és marketing, a pénzügy és számvitel, valamint a turizmus-vendéglátás szakot mindkét munkarendben, míg a nemzetközi gazdálkodás szakot nappali képzésben hirdeti meg a Kar.
A mesterképzések közül pótfelvételi lehetőséget biztosítanak valamennyi, az általános felvételi eljárásban már meghirdetett szak esetében.

Bölcsészettudományi Kar
A pótfelvételi eljárásban a bölcsészettudományi, a társadalomtudományi és a pedagógusképzési területen nappali és levelező tagozaton alap- és mesterszakokra, valamint felsőfokú szakképzésekre is hirdetnek jelentkezési lehetőséget. Új szakként most indul először a szociális munka alapszak, egyedüliként a régióban.

Comenius Főiskolai Kar
A Kar pótfelvételit hirdet meg minden olyan szak és képzési forma esetén, amelyeket a normál felvételi eljárásban is meghirdettek: nappali és levelező tagozaton óvodapedagógus, tanító, csecsemő- és gyermeknevelő-gondozó és web-programozó szakokon, valamint a nappali tagozaton ifjúságsegítő felsőfokú szakképzésben. A pótfelvételi eljárásban két új, várhatóan nagy érdeklődésre számot tartó felsőfokú szakképzést indít (gyakorlati oktató és sportkommunikátor) a Kar nappali és levelező tagozaton.

Egészségügyi Kar
Ápolás és betegellátás-gyógytornász szakirányon, egészségügyi gondozás és prevenció-védőnő szakirányon, orvosi laboratóriumi és képalkotó diagnosztikai analitikus szakirányon csak nappali tagozaton, míg egészségügyi szervező szakirányon levelező munkarendben is nyitottak a lehetőségek.

Bartók Béla Zeneművészeti Intézet
A pótfelvételi meghirdetések (furulya és zeneismeret zenetanár) mellett szakirányú továbbképzéseket is indítanak, ami azt jelenti, hogy a már megszerzett zenetanári diplomája mellett egy másik hangszer oktatására is jogosult lesz a hallgató.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…