2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

A szoptatás világhete

A Szoptatás Világhetét 1992 óta minden év augusztus első hetében rendezik meg a világ mintegy 170 országában, amikor a szoptatás fontosságára és az anyatej jelentőségére hívják fel a kismamák figyelmét. Az anyatejes táplálás rendkívül fontos kisbabáink kiegyensúlyozott testi, szellemi és lelki fejlődésében.


A világhét teljes körű szervezését a WABA (World Alliance for Breastfeeding Action), vagyis a szoptatást támogató szervezetek szövetségének malajziai központja végzi.

Annak érdekében, hogy a kisbabák a lehető legegészségesebben kezdhessék életüket, a WABA mellett az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) és a legtöbb egészségügyi szervezet világszerte azt javasolja, hogy a csecsemők hat hónapos korukig kizárólag anyatejet kapjanak, majd az anyák megfelelő kiegészítő táplálás mellett folytassák a szoptatást gyermekük igényének megfelelően.

A szoptatás legfontosabb előnyei:

az anyatej a legmegfelelőbb tápanyagokat tartalmazza,
az anyatej könnyen emészthető a csecsemő számára,
az anyatej antitesteket és számos egyéb védőanyagot tartalmaz, mely a csecsemők betegségekkel szembeni ellenállását növeli,
a szoptatás során bensőséges anya-gyermek kötődés alakul ki.

Évről-évre a WABA választja ki az adott világhét témáját és jelmondatát, amely köré az akciók szerveződnek. Az idén megrendezésre kerülő világhét témája: A szoptatás 3 dimenziója – tér, idő, kommunikáció.

Miskolcon a Holdam Egyesület vette kezébe a világhét programjainak szervezését, így 2011. augusztus 1-3 között a szoptatást segítő és népszerűsítő ingyenes interaktív programokkal várja a Holdam udvarba az érdeklődőket.

Hétfőn délelőtt Dr. Kós Csaba gyerekgyógyász főorvos, szoptatási szaktanácsadóval találkozhatnak a látogatók, ahol lehetőség lesz a saját tapasztalatok megosztására is. Kedden az Aura-Soma szín- és lélekterápiás módszer szoptatásra gyakorolt pozitív hatásait, illetve a pótlás helyes módszereit ismerhetik meg az anyukák. Szerdán délelőtt a szoptatás és hordozás előnyeiről hallhatnak az eseményre látogatók. A rendezvény ideje alatt megtekinthető a témához kapcsolódó fotókiállítás, valamint lehetőség lesz szakkönyvek, illetve információs kiadványok megismerésére és vásárlására is.

A program legfőbb célja, hogy az édesanyák pozitív és empatikus segítséget kapjanak a szoptatáshoz. Ehhez ideális helyszín a Holdam udvar, ami egy olyan bababarát hely, ahol az édesanyák nyugodt körülmények között elláthatják gyermeküket a hét bármely napján.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek