2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

Megoldódik az IKR helyzete

A magyar mezőgazdaság egyik főszereplője, az IKR Zrt. 2009. elejére komoly pénzügyi válságba került, egyrészt a magyar gazdaság több szereplőjének is kárt okozó banki spekulációs termékek, valamint a termények árzuhanása miatt. A finanszírozó bankok (CIB, Erste, K&H, MKB, OTP, Raiffeisen) megegyezési képtelensége finanszírozási hiányt okozott, ezért az elmúlt két és fél évben a cég forgalma harmadára zuhant, ennek ellenére mégis talpon maradt. Egyértelmű segítséget jelentett az előző kormány készfizető kezessége, a cseh Agrofert csoport által nyújtott folyamatos finanszírozás, valamint az, hogy a vállalkozás kénytelen volt vagyona egy részét értékesíteni. Így meg lehetett menteni több mint 800 dolgozó munkahelyét és a cég képes volt – ugyan folyamatosan csökkenő mértékben – folytatni a termelők finanszírozását.  
A bankokkal folytatott hosszadalmas küzdelem után végre megoldás született, melyhez a bankok közös nyilatkozatban adták előzetes hozzájárulásukat. E szerint, többek között az IKR Zrt pénzügyi terhei mérséklődnek. A bankok ahhoz is hozzájárultak, hogy a cég kettéváljon, az input anyag (műtrágya, növényvédő-szer, vetőmag) értékesítés és a termelőket finanszírozó tevékenység az IKR Agrárcentrum Kft-be kerül, melyet, az Agrofert, hitelterheivel és egyéb kötelezettségeivel együtt átvesz az IKR Zrt.-től.
Ismeretes, hogy az utóbbi időben politikai támadások érték az előző kormány illetékeseit és az IKR-t, az állami készfizető kezesség miatt, annak ellenére, hogy abból lehívás nem történt, az államnak semmiféle kára, ellenkezőleg eddig csak bevétele (100 millió Ft kezességi díj) származott. Rendkívül fontos tény, hogy a megállapodás alapján az Agrofert kiváltja a magyar állam készfizető kezességét, amely így teljesen megszűnik.
Az, immár megduplázódott IKR nagy lendülettel indítja a második félévi szezont. Az IKR Zrt., amely a jövőben a mezőgazdasági és építőipari gépforgalmazást, valamint az ahhoz kapcsolódó alkatrész és szerviz ellátást végzi, országos gépbemutató sorozatot tart. A világújdonságnak számító, rendkívül korszerű, új New Holland traktorok mellett, a világszínvonalú munkagép kínálatot is tanulmányozhatják a termelők, köztük a rendkívül fontos, a vízelvezető árkok létesítését és karbantartását végző Dondi gépcsaládot is.
A jövőben az IKR-től már megszokott kitűnő minőségű, csak megbízható forrásból származó műtrágyákkal, növényvédő-szerekkel, GMO mentes vetőmagvakkal áll a termelők rendelkezésére az újonnan piacra lépő IKR Agrárcentrum Kft. A termelésüket teljes mértékben megfinanszírozni nem képes termelőknek is segítő kezet nyújt, a halasztott fizetésű konstrukció lehetővé teszi, hogy a termelő a betakarítás és a termény értékesítése után fizesse ki tartozását. Természetesen csak a bevizsgált, megbízható termelők kapják ezt a segítséget, az IKR törzsvevői továbbra is számíthatnak a cég pénzügyi segítségére.
Az IKR talpon maradását, megerősödését, a termelők örömmel üdvözlik. Az IKR cégek vezetőivel, munkatársaival személyesen is találkozhatnak a 75. OMÉK rendezvényein (2011. szeptember 28.- október 2.), kiállítási standjukon várják régi és új termelő partnereiket.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…