2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Sport
  • »
  • Trans Hungaria Maraton Észak-Magyarországon

Trans Hungaria Maraton Észak-Magyarországon

Közösen ismertette a Trans Hungaria Maraton hegyi kerékpáros verseny részleteit Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke, egyben a verseny fővédnöke, valamint Katona Kálmán, korábbi közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter és Harangvölgyi András, a Trans Hungaria Maraton verseny főszervezője.

Mengyi Roland elmondta: a rendezvény fő célja, hogy felhívja a figyelmet Észak-Magyarország csodálatos természeti kincseire, és terep-kerékpározási adottságaira. Az útvonal ugyanis természeti -és kulturális örökségvédelem alatt álló látványosságok mellett halad el. A Nagymaros – Hollókő – Bükkszék – Diósgyőr – Szerencs – Tokaj útvonal pártatlan látnivalókat tartogat mind a résztvevők, mind kísérőik és az érdeklődők számára. A versenyzők Erdőbénye érintésével jutnak el Tokajba augusztus 20-án.

Fontos, hogy a verseny önmagában is reklámozza, népszerűsíti az ország kerékpáros turisztika látványosságait, régióit, útvonalait – fejtette ki  Mengyi Roland. Ezt mutatja a szlogen is: “Bringával a vizek és borok útján”. A megyei elnök meggyőződésének adott hangot, miszerint a Transz Hungária útvonal és maga a verseny hosszútávon szolgálja a magyarországi hegyikerékpáros turizmust, fellendítve ez által az útvonalon, illetve közelébe lévő települések idegenforgalmát. A várhatóan nagyszámú hazai és külföldi résztvevők számára lehetőség nyílik arra, hogy olyan egyedülálló élményekben és látványosságokban legyen részünk amelyet, sem autóval, sem más járművel nem lehet megközelíteni.

Mengyi Roland ismertette azt is, hogy egyes előrejelzések a nemzetközi turizmus növekedését a következő évtizedben legalább 30%-ra becsülik. Ez óriási környezetterhelést is jelent. Ugyanakkor a kerékpáros turizmus lehetővé teszi, hogy a fenntarthatóság elvét átültessük a valóságba. Ráadásul a hegyi kerékpározáshoz nem szükségesek jelentős infrastrukturális fejlesztések.

Katona Kálmán
, korábbi közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter a versenyen való részvételre buzdított, hiszen, mint mondta: ilyen nehéz és magas színvonalú versenyt eddig még nem rendeztek. Tapasztalatai szerint Észak-Magyarországon legfogékonyabbak e sportág iránt. Ismertette azt is: az egyes rajtszám tulajdonosa Mengyi Roland, az esemény fővédnöke lesz.

Harangvölgyi András, a Trans Hungaria Maraton verseny főszervezője elmondta: a verseny óriási kihívás mind a rendezők, mind pedig a versenyzők számára. A versenyzők ugyanis 4 szakaszon teljesítik a távot, egy szakasz távja nagyjából 80-100km.

Kiemelte: egy éves gondos előkészület után augusztus 17. és 20. között zajlik Észak- Magyarországon az első többnapos hegyikerékpár verseny Nagymarostól Tokajig, vagyis a Dunától a Tiszáig! A pálya nyomvonala 90%-ban jelzett turistaúton, erdészeti útvonalon, szakaszonként pedig kisforgalmi, alsóbbrendű aszfaltúton halad. Számokban: 4 nap – 4 szakasz – 377 km – 7400 m szintkülönbség – 50 település a verseny mérlege.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…