2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kék-Hírek
  • »
  • Mint utóbb kiderült: a már elhalt férj is korábban újraszületett

Mint utóbb kiderült: a már elhalt férj is korábban újraszületett

Mint utóbb kiderült: a már elhalt férj is korábban újraszületettA mintegy fél évszázada nyugvó, de éles romboló gránáton Kisgyőrben kapát és kaszát éleztek, miközben veszélytelen, üres, rozsdás lövedékhüvelyekhez hívták a segítséget. A történet végül happy-enddel zárult: a gránátot a tűzszerészek megsemmisítették, a veszélytelen lőszerhüvelyeket pedig elszállították.

Július 28-án délután fél ötkor Kisgyőr egyik családi házából bejelentés érkezett a Miskolci Rendőrkapitányság Emődi Rendőrőrsére, miszerint a ház spájzában az ott lakó 87 éves néni és lánya lomtalanítás közben feltehetőleg II. világháborús lövedéket talált. A rendőrőrs munkatársai a bejelentés vételét követően haladéktalanul a helyszínre mentek, mellyel párhuzamosan értesítették a Magyar Honvédség tűzszerészeit.

Az ugyancsak hamarosan kiérkező tűzszerészek a szóban forgó lövedéket megtekintették, majd közölték, hogy az veszélytelen üres rozsdás lövedékhüvely és azokat elszállítják.

A közös szemle alkalmával a hatóság tagjai megkérdezték az idős nénit, hogy tud e még esetlegesen más hasonló tárgyakról a ház körül, amit a tűzszerészek meg tudnak vizsgálni a helyszínen. Az idős néni elmondta, hogy azokról sem tudott semmit, amit a házában találtak, csak most a lányával találták meg takarítás közben.

A tűzszerészek mindezek ellenére átnézték a ház környékét és a kerti kapu mellett találtak a földben egy kiálló fém henger-szerűséget. Kérdésükre a 87 éves néni elmondta, hogy az a vashenger már vagy 40 éve ott van, nem tudja pontosan, hogy került oda, az elhunyt férje használta a kerti szerszámok élezéséhez.

A kérdés-feltevés nem volt véletlen, ugyanis a földből kiálló hengerről a tűzszerészek megállapították, hogy az egy „romboló gránát” kiálló vége. Így a riasztás végül is valósnak bizonyult, csak néhány méterrel az eredetileg megjelölthöz képest…

A rendőrség hamarjában intézkedett a szomszédos házak kiürítésére, melyet követően a tűzszerészek a gránátot kiásták és megvizsgálták. Az éles gránátot végül a Harsányi lőtéren még aznap este kilenc órakor a Honvédség tűzszerészei megsemmisítették.

A bejelentés így végül is valósnak bizonyult és a történet valóban „happy-end”del zárult: a hatóságok gyors és összehangolt munkájának köszönhetően az ügyben anyagi kár vagy személyi sérülés nem történt.

Információs háttér – mit tegyünk ha bombának tűnő tárgyat találunk?

(Kivonat a tűzszerészeti mentesítési feladatok ellátásáról szóló 142/1999. (IX. 8.) Korm. rendeletből.)

A talált robbanótestek bejelentése

2. § (1) Aki elhagyott robbanótestet vagy annak tűnő tárgyat talál, illetve ilyen tárgy hollétéről tudomást szerez, köteles azt haladéktalanul bejelenteni a helyi rendőri szervnek vagy ahol ilyen nincs, ott a települési önkormányzat jegyzőjének, aki a bejelentésről köteles értesíteni a területileg illetékes rendőri szervet.

(2) Az (1) bekezdés szerinti bejelentés alapján a települési önkormányzat jegyzője vagy az illetékes rendőri szerv a következő intézkedéseket teszi meg:

a) ellenőrzi a bejelentés valódiságát (ehhez – szükség esetén – szakértő személy segítségét veszi igénybe);

b) megjelöli a feltételezett vagy azonosított robbanótest helyét, elhelyezi a robbanásveszélyre utaló figyelmeztető jelzést;

c) bejelentést tesz a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) Tűzszerész Ügyeletére a talált robbanótestről, illetőleg az a)-b) pont szerinti intézkedésről;

d) a bejelentő a Tűzszerész Ügyelet által javasolt további indokolt intézkedést (pl. a robbanótest közelében lévő lakóház kiürítése, a veszélyeztetett terület folyamatos őrzése, lezárása) foganatosít.

 

A Miskolci Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…