2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

Világ Bölcse

A Föld Színház interaktív színházi játéka az edelényi kistérségben 2011. július 10-19.

Gyurit elküldik Kanadába tanulni.

Gyurit elküldik a Fekete Világba, hogy kiszabadítsa szerelmét.

Gyurit előreküldi a szerelme, miután visszafordul a kapuból a Fekete Világba.

Gyurit elküldik a Fehér Világba, hogy legyőzze a zsarnokot.

 

 

 

Gyurinak nyilvánvalóan segítségre van szüksége. Kihez forduljon?

Az utóbbi években közösségi színházi kísérleteket szervező budapesti Föld Színház Műhely a tanodahálózatot működtető Bhim Rao Egyesülettel és a győri Tűzgolyó társulattal együttműködve interaktív színházi játékra hívja az edelényi kistérség településeinek lakóit.

A cigány mesék bizarr fordulatokkal teli világában játszódik a 2008-ban bemutatott Világ Bölcse, ahol semmi sem olyan konvencionális és egyértelmű, mint a magyar népmesékben.

A történet egy fiú és a lány felnövéséről szól, arról, hogy hogyan találkoznak a felnőttek világával, és nőnek bele a körülöttük élő társadalomba. A történet, miközben újra és újra visszatér a „minden jóra fordul” megoldáshoz, nem kerüli ki az olyan kényes témákat

sem, mint a például hatalom és az azzal való visszaélés kérdése. A történetben rejlő szokatlan fordulatok jó alapul szolgálnak arra, hogy a nézők megpróbálják a saját tapasztalataik alapján megérteni a hősöket, saját életüket vetíteni az ő sorsukra, és azon gondolkodni, hogy ők hogyan tennének hasonló helyzetben.

2011. július 10. és 19. között összesen tíz településre látogatunk el az edelényi kistérségben, hogy a cigány népmesén alapuló, generációs kérdéseket feszegető történeten keresztül dialógust kezdeményezzünk saját csoportunk és a helyi közösség között, illetve különböző korosztályok között.

A játékban együtt vesznek részt gyerekek, fiatalok és felnőttek. A program személyre szabott módon szólítja meg és mozgatja meg az egyes csoportokat, arra törekedve egyúttal, hogy párbeszédbe lépjenek egymással, és képesek legyenek rápillantani a történetre egy másik nézőpontból is.

 

A fórum színház eszközeit is felhasználó játék interaktív jellege lehetőséget teremt, hogy a résztvevők:

–     hozzájáruljanak a karakterek megalkotásához

–     befolyásolják az események menetét

–     párbeszédbe lépjenek a történet szereplőivel és egymással

–     hangot adjanak saját véleményüknek

 

A program célzottan szólítja meg egymást jól ismerő emberek egy közösségét. A helyiek és az odalátogatók csoportjai, miközben megkísérlik egy közös nyelv kialakítását és használatát színházi formákon keresztül, olyan kérdéseket járnak körül együtt, mint a közösségért és a másik emberért vállalt és vállalható felelősség ellentéte, a konfliktuskezelés és a megbocsátás különböző módjai és lehetőségei.

A www.foldszinhaz.hu honlapon a hét során folyamatosan tájékoztatjuk az érdeklődőket képi és szöveges beszámolókkal a projekt állomásairól.

 

Helyszínek és időpontok

Július 13. 10:00-13:00 Szendrőlád (tanoda) Július 14. 10:00-13:00 Perkupa (tanoda)

16:00-19:00 Tomor (közösségi ház) Július 15. 10:00-13:00 Szendrő (tanoda)

16:00-19:00 Szalonna (tanoda) Július 16. 10:00-13:00 Tornanádaska (tanoda)

16:00-19:00 Bódvalenke (főtér/kulturális ház) Július 18. 10:00-13:00 Edelény (tájház)

16:00-19:00 Dr. Ámbédkar Gimnázium, Sajókaza Július 19. 10:00-13:00 Bódvaszilas (főtér/kulturális ház)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…