2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF

A magyar Wikileaks kálváriája – a BRFK eljárása törvénytelen és elfogadhatatlan

A médiaszabályozás tarthatatlanságát jelzi az a botrány, ami a magyar Wikileaks-ként ismert atlatszo.hu portál főszerkesztője körül zajlik. Az LMP szerint a BRFK eljárása törvénytelen és  elfogadhatatlan, mert egy újságírótól nem várható el, hogy felfedje forrásait.
A médiaszabályozás tarthatatlanságára hívja fel a figyelmet az a botrány, ami a magyar Wikileaks-ként ismert atlatszo.hu portál főszerkesztője körül zajlik. Az oknyomozó-kiszivárogtató oldal vezetőjét, Bodoky Tamást hétfőn hallgatta ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Brokernet-et ért hackertámadásról szóló cikkével kapcsolatban. A nyomozók felszólították, hogy fedje fel, kitől kapta információt, és amikor az újságíró ezt megtagadta, lefoglalták a lakásában található számítógép merevlemezeit.

Az LMP szerint a BRFK eljárása törvénytelen és  elfogadhatatlan, mert egy újságírótól nem várható el, hogy felfedje forrásait. Egyetértünk az
atlatszo.hu érvelésével, miszerint a Brokernet elleni hackertámadásról szóló hír közlése közérdeket szolgált, és az Európai Emberi Jogi Egyezmény és az Európai Emberi Jogi Bíróság gyakorlata szerint az újságírónak joga van titokban tartania információforrásait.

Az LMP számtalanszor kritizálta a médiaalkotmányt és a médiatörvényt, az azokban használt „gumiszabályokat”, amelyek bizonytalanságban tartják az újságírókat és más jogalkalmazókat. Korábban az Alkotmánybírósághoz fordultunk, mivel úgy gondoltuk, hogy az újságírók forrásainak védelmére vonatkozó szabályozás nem fogalmaz egyértelműen.

Úgy tűnik, ez az ügy lesz a médiaalkotmány tesztje. Ez a jogértelmezési vita is azt mutatja, hogy a törvény rossz, bukásra áll. Az LMP szolidaritást vállal a jogtalanul zaklatott újságírókkal, és minden eszközzel küzdeni fogunk a jelenlegi rossz szabályozás megváltoztatásáért.

Karácsony Gergely
frakcióvezető-helyettes

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek