2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • 100 milliós pályázati támogatással korszerűsítik a képzést

100 milliós pályázati támogatással korszerűsítik a képzést

Interaktív digitális könyv formájában, ingyenesen mindenki számára hozzáférhetők lesznek azok a tananyagok, amelyeket a Miskolci Egyetem két műszaki karának oktatói és kutatói fejlesztettek ki az elmúlt hónapokban. A nyáron befejeződik az anyagok digitalizálása, melyek nagyban hozzájárulnak a régió meghatározó felsőoktatási intézménye műszaki képzéseinek korszerűsítéséhez. Augusztus 31-én zárul az a csaknem 100 milliós pályázat, amelynek keretében a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kara, valamint Gépészmérnöki és Informatikai Kara közösen korszerűsíti a képzés feltételeit. Ennek érdekében kiemelt műszaki területeken oktatási-tanulási módszereket tökéletesítenek, digitális tananyag-modulokat dolgoznak ki, valamint adatbázisokat hoznak létre.

Mindez a „Korszerű anyag-, nano- és gépészeti technológiákhoz kapcsolódó műszaki képzési területeken kompetencia alapú, komplex digitális tananyag modulok létrehozása és on-line hozzáférésük megvalósítása” című (TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0001) projekt keretében valósul meg. A Miskolci Egyetem a régió meghatározó felsőoktatási intézményeként a program kidolgozásával és megvalósításával az Észak-magyarországi régió gazdasági versenyképességét kívánja javítani. A fejlesztések ezért a térség fejlődése szempontjából kiemelt fontosságú műszaki területeket érintik. Ezek a területek a következők: anyagtudomány és nanotechnológia; energiafelhasználás; korszerű vegyipari technológiák és kémiai alapjaik; öntészet és metallurgia; gépipari technológiák; logisztikai hálózatok; termék- és gyártóeszköz-fejlesztés, termékbiztonság; vegyipar és energetika.

Ezeken a kiemelt területeken a két kar szakemberei a múlt év márciusától a bolognai folyamattal, valamint a felsőoktatási törvénnyel összhangban lévő digitális tananyag-modulokat dolgoztak ki, valamint adatbázisokat hoztak létre. A kidolgozásban részt vevő mintegy 160 fő az elmúlt 16 hónapban nagyon komoly munkát végzett, s ennek eredményeképpen 45 tananyag kidolgozása fejeződött be. A tananyagok digitalizálását és interaktív elektronikus könyv formájában való elkészítését a Nemzeti Tankönyvkiadó Zrt. konzorciumi partnerként végzi. A digitalizálás befejezése után a tananyagok on-line módon ingyenesen elérhetővé válnak a www.tankonyvtar.hu oldalon.

A program keretében kifejlesztett tananyagok a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi, illetve Gépészmérnöki és Informatikai Karának jelentős oktatási-képzési területét lefedik. A tananyagok moduláris felépítésüknél fogva alkalmasak a Miskolci Egyetemen folyó felsőfokú szakképzés, alap-, mester- és doktori képzés területén történő alkalmazásra.

A projekt szakmai megvalósítását Prof. Dr. Gácsi Zoltán szakmai vezető, a Műszaki Anyagtudományi Kar dékánja irányítja és felügyeli.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…