2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Medicina
  • »
  • A jövőben csak a legközelebbi véradásra lehet ingyen utazni

A jövőben csak a legközelebbi véradásra lehet ingyen utazni

A jövőben mindenki csak a lakhelyéhez legközelebb eső vérellátóba utazhat ingyen, de ezen a távon is csak a donor által a közösségi közlekedésben igénybe vehető kedvezmény szerinti legolcsóbb jegy árát téríti meg a vérgyűjtő. Az erről szóló miniszteri rendelet a Magyar Közlöny csütörtöki számában jelent meg. Ebben hangsúlyozták: amennyiben a véradás az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) területi szerve általi behívással történik, a véradás helyéről a donorral előzetesen egyeztetni kell. A véradásra behívott donornak pedig az utazással összefüggésben keletkezett „indokolt és igazolt költségeit a vérgyűjtést végző megtéríti” – tették hozzá.
Az utazási költségtérítésről a rendelet úgy rendelkezik: „a költségtérítés mértéke megegyezik a donornak az OVSZ által működtetett országos véradó nyilvántartó rendszerben szereplő, a donor által előzetesen írásban megadott értesítési címe, illetve ennek hiányában lakcíme és az ahhoz legközelebb eső vérellátó közötti, az adott távon a közösségi közlekedésben irányadó, a donor által igénybe vehető, a személyszállítási utazási kedvezményekről szóló jogszabályban meghatározott kedvezmény összegével csökkentett legolcsóbb díjtételű menetjegy árával”.
A véradók utazási költségtérítését szigorító rendelet a kihirdetését követő napon, vagyis pénteken lép hatályba.
A tervezet társadalmi egyeztetés céljából június közepén került fel a kormány honlapjára. Eszerint a véradók utazási költségei kifizetésének szabályozása túl általánosan megfogalmazott, továbbá a vérellátóknak jogszerűen nincs is lehetőségük arra, hogy „az utazási költségszámítás alapját képező helyszínek, távolságok valóságtartalmát” vizsgálják.
Ennek következtében ez év április végéig az e célra rendelkezésre álló összeg időarányos részének többszörösét fizették már ki. „Amennyiben ez a tendencia nem változik, akkor az év végéig akár több 100 milliós többletforrás igény léphet fel az Országos Vérellátó Szolgálat gazdálkodásában” – olvasható a rendelet indoklásában. MTI

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…