2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Az egészségügyi államtitkár is elismerte: jár a pénz a Misek dolgozóinak

A miskolci önkormányzat közgyűlésének nincs más lehetősége, minthogy napirendre venni, megtárgyalni és elfogadni azt az MSZP-s előterjesztést, amely kimondja: a tulajdonos Miskolc városa kötelezi a Misek Kft. ügyvezetését a bérkompenzáció végrehajtására. Mai parlamenti interpellációmra adott válaszában lényegében ezt mondta ki dr. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár. Interpellációmban elmondtam: idén január 1-jével megváltozott a személyi jövedelemadó és az adójóváírás rendszere. Ez a lakosság jelentős részének hátrányt okozott: az új rendszerrel mintegy másfél millióan jártak rosszabbul, ők a kereső lakosság 80 százalékát teszik ki. A legtöbb esetben bérkompenzációval a tavalyi szintre „emelték” a kormányzati és önkormányzati dolgozók bérét, ám a miskolci Semmelweis Kórházat működtető, városi tulajdonban lévő Misek Nonprofit Kft. ezt nem tette meg. Annak ellenére maradt el itt a „bérfejlesztés”, hogy a társaság a megalakuláskor, 2009. március 1-jén vállalta: a bérek megállapításakor a közalkalmazottakra érvényes bértáblát tartja szem előtt, legalább 3 évig, a kollektív szerződésben rögzítettek szerint. Most a társaság dolgozói közül az adórendszer változása miatt több mint ezer dolgozó nettó jövedelme csökkent.

Mindezekre tekintettel megkérdeztem az államtitkártól, hogy milyen intézkedéseket kíván hozni a több mint ezer fő bérkompenzációjának érdekében? Válaszában dr. Szócska Miklós elmondta: a kormányzat továbbra is kitart amellett, hogy a személyi jövedelemadó új rendszerével senki sem járhat rosszabbul, a bérfejlesztési iránymutatást mindenkinek be kell tartania. Vonatkozik ez a költségvetési szervekre, vonatkozik ez az állami, vagy önkormányzati tulajdonban lévő cégekre, s vonatkozik ez a versenyszférára is. Ők maguk minden lehetséges eszközzel törekszenek arra, hogy ezt be is tartassák.  

Amennyiben a miskolci városvezetés ennek ellenére sem hajlandó lépéseket tenni a Misek-dolgozók bérrendezésének ügyében, akkor kijelenthetjük: Orbán Viktorék ismét megszegték a szavukat, a városvezetés pedig az amúgy is nehéz helyzetben lévő egészségügyi dolgozókkal fizetteti meg az egész kormányzati hazugság árát.  

Simon Gábor MSZP

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…