2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Közös tudás

Négy különböző képzést valósított meg a Közös tudás nevet viselő pályázat keretében a főpályázó Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pedagógiai Szakmai, Szakszolgálati, Közművelődési és Sportintézet (MPSZSZKSI), valamint konzorciumi partnere, az edelényi Művelődési Központ, Könyvtár és Szekrényessy Árpád Múzeum. A 2009 júliusában útjára indított projekt egyik fő célja a felnőttképzés volt.

A TÁMOP-3.2.3-08/1-2009-0014 regisztrációs számú projekt megvalósítása során az első lépés a két intézmény felnőttképzési akkreditációja volt. Ezt követően az MPSZSZKSI két tananyagot dolgozott ki és két képzést akkreditáltatott. Az egyik a 90 órás közösségi mentorképzés, a másik – a szintén 90 órás – közösségi vállalkozásra felkészítő képzés volt.
Az edelényi Művelődési Központ, Könyvtár és Szekrényessy Árpád Múzeum szervezésében pedig a Helyi túra- és idegenvezető képzés, valamint a Panziós, falusi vendéglátó képzés indulhatott meg.
A Közös tudás projekt és a  képzések is az Európai Unió és az Európai Szociális Alap finanszírozásával valósultak meg.

Közösségi mentorképzés

A képzés célja a hátrányos helyzetű Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kistérségekben a közösségi összefogást koordinálni képes helyi lakosok szakmai felkészítése, tevékenységük megerősítése.

A képzések – több mint 30 fő részvételével – két helyszínen, Miskolcon és Cigándon zajlottak 2011 januárja és áprilisa között, .

A mentorképzésben azok az  elkötelezett, helyi, aktív személyek vettek részt (felnőttképzéssel, közösségfejlesztéssel, helyi foglalkoztatással, közművelődéssel foglalkozók, civil szervezetek képviselői, aktivistái), akik mindennapi tevékenységük során a problémák közösségi megoldásait keresték eddig is. A képzésnek köszönhetően a résztvevők megszerezték azokat a készségeket, amelyekkel meg tudják szólítani a helyieket, partnerséget tudnak kialakítani, és elkötelezetté tudják tenni a közösség tagjait a térség iránt.

Közösségi vállalkozásra felkészítő képzés

A képzés célja, hogy a résztvevők megismerjék a közösségi vállalkozás tervezéséhez szükséges fogalmakat, megtanuljanak üzleti tervet készíteni, majd képessé váljanak a közösségi vállalkozás elindítására, az abban történő munkavégzésre. (Egy közösségi vállalkozást az adott település vagy térség lakosai hozhatnak létre a saját munkaerejükre, tudásukra, munkatapasztalatukra, mint közös tőkére, alapozva.)

A képzéseket Cigándon (17 fő), Mezőcsáton (15 fő), Hidasnémetiben (15 fő) és Sajókazán (15 fő) tartották 2011. január 10. és február 25. között.

A célcsoportba azok a helyi lakosok tartoztak, akik megélhetésük biztosítását közösségi, üzleti vállalkozásban látják, és ennek érdekében készek együttműködni más lakosokkal. A képzések során a résztvevők tájékozottsága növekedett a vállalkozási, közösségi vállalkozási ismeretek területén. Az üzleti terv készítésében jártasságot szereztek. Együttműködési és kommunikációs képességük erősödött.

Helyi túra- és idegenvezető képzés

A program célja, hogy a hallgatókkal megismertessék a kistérség földrajzát, természeti értékeit, történelmi, irodalmi, művelődéstörténeti, néprajzi emlékeit, helyismereti irodalmát, neves személyiségeit, és hogy alkalmassá váljanak az itt megszerzett tudás továbbadására, és kistérség területén túrák szervezésére és az érdekességek bemutatására.

A képzés 2011. áprilisában kezdődött, az ismereteket 15 fő sajátította el és sikeres vizsgájuk után mindannyian tanúsítványt kaptak 2011. június 7-én.

Panziós, falusi vendéglátó

A több mint nyolcszáz órás tanfolyamot a mezőkövesdi Progressio Bt. végezte a konzorciumi partner felkérésére Edelényben.

A képzés beindítását az indokolta, hogy az aprófalvas kistérségben kevés a munkalehetőség, és sok nagy, családi házban magukra maradtak a szülők. Ezek az épületek jól használhatók a falusi vendéglátás céljára.

A tanfolyamra 17 fő jelentkezett és valamennyien bizonyítványt szereztek az elméleti és gyakorlati vizsga teljesítése után 2011 márciusában.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek