2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Medicina
  • »
  • Összeomolhat Magyarország egészségügyi ellátórendszere 2013-ra

Összeomolhat Magyarország egészségügyi ellátórendszere 2013-ra

A kormány szerdán Semmelweis Terv néven nyilvánosságra hozta egészségügyi reformcsomagját, amely a szakértők szerint önmagában nem jelent megoldást az orvosok riasztó mértékű elvándorlására.
Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke elmondta: ha a kormány sürgősen nem tesz valamit, 2013-ra katasztrófa elé néz az ország – számolt be a barikad.hu.

Semmelweis Terv – amit a kormány ígér…

Nagy Anna kormányszóvivő, Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár szerdán ismertette a kormány által előző nap elfogadott Semmelweis Terv részleteit. Az egészségügyi reform célja, hogy a várólisták felére csökkenjenek, ennek érdekében „térségi egységekre épülő egészségszervezési intézményrendszert” hoznak létre, és „egészségszervezési menedzsmentrendszert” állítanak fel. A kormány előrejelzése alapján a jövőben többet kell majd utazni egy-egy műtétért, ám ez a csökkentett várakozási idő ára.

A Fővárosi Önkormányzat kezelésében lévő mintegy 12 kórház fél-háromnegyed év alatt állami tulajdonba kerül, Budapesten három sürgősségi centrum alakul, a betegek jogainak kiemelt védelme érdekében pedig létrehozzák az Országos Betegjogi és Dokumentációs Központot – olvasható a tervezetben. A központi régió – Budapest és Pest megye – fejlesztését kórházi épületek hasznosításából vagy eladásából tervezik megvalósítani. A kormány illetékes képviselői hangsúlyozták: a Semmelweis Terv egyelőre csak az elvi kereteket tartalmazza, a részleteket még pontosítják.

…és amit a szakma kiolvas belőle

A kormány ezzel a tervezettel nem képes Magyarországon tartani a méltatlan anyagi helyzetben dolgozó orvosokat, ápolókat – véli Papp Magor. A Magyar Rezidens Szövetség elnöke a koncepcióból hiányolta az egészségügyi dolgozók bérrendezését, illetve annak konkrét számait, hozzátéve, hogy a struktúra átalakítására és az erőforrás-koncentrációra valóban nagy szükség van.

A Semmelweis Terv a Magyar Orvosi Kamara szerint sem oldja meg az egészségügy problémáit – nyilatkozta a köztestület elnöke szerdán az MTI-nek. Éger István nehezményezte, hogy a program semmilyen konkrétumot nem jelöl ki az ágazat munkaerőforrásának kezelésére, és nincs kilátásban a bérek rendezése sem, így a dolgozók elvándorlása sem fog megállni. Éger szerint az ágazatban felszabaduló források nem elegendőek az egészségügyi dolgozók bérének javítására, ehhez csak az idén 150 milliárd forint plusz központi támogatás kellene.

Magyarországon az egészségügy már olyan helyzetben van, hogy nincs idő a Semmelweis Terv lépéseinek megvalósítására – véli Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Szövetségének elnöke. Selmeczi úgy gondolja, Magyarországnak Brüsszelben el kell érnie, hogy a fejlesztésekre szánt uniós forrásokat az egészségügyi dolgozók megtartására fordíthassa a kormány. Hiába van ugyanis uniós forrás egészségügyi fejlesztésekre, ha – mint például a győri kórház esetében – felújítják a mellkassebészeti osztályt, de nincs sebész, aki ott dolgozzon. A Szövetség elnöke szerint első lépésben legkevesebb 300 milliárd forint állami segítségre lenne szükség, „ha ezt nem teszik meg, nincs tovább” – nyilatkozta Selmeczi, aki az ismertetett szempontok alapján nem tudja támogatni a Semmelweis Tervet.

Egyetért ugyanakkor a kormány által felvázolt egészségügyi reform irányvonalával a Rácz Jenő vezette Magyar Kórházszövetség, mondván az ellátórendszerben jelenleg olyan anomáliák vannak, amelyek kezeléséhez sürgős intézkedésekre van szükség. Szintén támogatólag nyilatkozott a Magyar Gyógyszerészi Kamara, amelynek elnöke, Horváth Tamás kijelentette: a Semmelweis Tervben a gyógyszerellátás újraszabályozását érintő változtatásokat az eredeti – vagyis az általuk ismert – változatban fogadták el. Az irányvonalat üdvözölte, a megvalósítás konkrét ütemezését viszont hiányolta az anyagból Balog Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke, aki ugyanakkor figyelmeztetett: az intézmények összevonása, átszervezése további bizonytalanságot jelent majd a munkavállalóknak.

Ultimátumot kapott a kormány: az orvosok az év végéig várnak

Év végéig adott haladékot a kormánynak a Magyar Rezidens Szövetség, hogy az orvosok átlagos alapbérét a nemzetgazdasági átlagfizetés háromszorosára emeljék. Ha ez nem történik meg, akkor a letétbe helyezett felmondólevelek hatályba lépnek – nyilatkozta Papp Magor. A Szövetség elnöke kifejtette: egy évig türelmesen vártak, de a minőségi változásnak nincsenek jelei, és eddig soha nem tapasztalt mértékű elkeseredettség és összefogás van kialakulóban az egészségügyi dolgozók között – számolt be a barikad.hu.

2010-ben 1100 orvos vándorolt külföldre, ez nagyságrendileg olyan, mintha egész Bács-Kiskun megye orvos állománya elhagyta volna az országot. A rezidens szövetég számításai szerint ezzel 2013-ra az orvoshiány miatt össze fog omlani Magyarország egészségügyi ellátórendszere. Papp Magor egy hónapja levélben fordult Orbán Viktorhoz, arra kérve a miniszterelnököt, hogy biztosítson forrást helyzetük rendezésére. A kormányfő helyett egy főosztályvezető válaszolt, ám levele nem tartalmazott érdemi információkat. Papp az MTV szerda reggeli műsorában megerősítette: eddig semmiféle olyan igérvény nem érkezett a kormány részéről, amely a jelenlegi bizonytalanságot feloldaná.

Szócska Miklós: az itthon maradók pórul fognak járni

A Magyar Rezidens Szövetség kezdeményezését Szócska Miklós úgy kommentálta, az olyan, mintha az orvosok azt mondanák: „ha nekem nem adsz több pénzt, felülök a repülőre”. Az egészségügyért felelős államtitkár szerint a külföldre távozók itthon maradó kollégái pórul fognak járni, mert az eddiginél is többet kell majd ügyelniük. A barikad.hu megkeresésére Papp Magor elmondta, Szócska Miklós nincs tisztában a jogszabályokkal, az egészségügyi dolgozók ugyanis nem kötelezhetőek ennél nagyobb munkaterhelésre, mivel már most mindenki teljesítőképességének abszolút maximumán dolgozik. A szövetség vezetője szerint nincs szó zsarolásról: „Elfáradtunk, és jelezni szeretnénk, hogy ilyen feltételek között nem vállalható sokáig ez a munkavégzés. Pont azzal vagyunk korrektek, hogy ezt jelezzük, és hagytunk 8 hónap kifutási időt a következő költségvetés összeállításáig.”

2013-ra a teljes egészségügyi ellátórendszer összeomolhat

– 40-45 éves kollégák nyelvet tanulnak, mert belefáradtak abba, hogy napi szintű megélhetési gondjaik vannak. Olyan szinten nincs jövőképe a fiatal orvosoknak és tapasztalt kollégáknak, hogy tömegesen hagyják el a magyar egészségügyet, és ez nem a rezidens szövetség vagy bármely más szervezet felhívására történik – mutat rá a helyzet súlyosságára Papp Magor. A MRSZ elnöke elmondta: nekik is egyszerűbb lenne felállni és csendben elmenni, de azért harcolnak, hogy itthon létrejöjjenek azok a feltételek, amelyek között dolgozni lehet. Magyarországon ma egy kezdő orvos 80-90 ezer forintot keres, amelyért cserébe átlag heti 60-80 órát dolgozik. Egy havi nettó 200 ezer forintos fizetés még mindig csak negyede-ötöde lenne a nyugati béreknek, de biztosítaná a tisztességes megélhetést, és megállíthatná az elvándorlási hullámot.

A számok egyébként ijesztőek. A hivatalos nyilvántartás szerint 28.135 orvos dolgozik hazánkban. Ez már az idei év elején 28 ezer alá csökkent, 2013 végéig pedig várhatóan 25 ezer alá fog apadni – vázolta fel a komor jövőt Papp. Ha ehhez hozzávesszük, hogy Magyarországon sokkal több a betegséggel küzdő ember, és elöregedő társadalomban élünk, akkor nem túlzás kijelenteni, hogy a teljes egészségügyi rendszert az összeomlás veszélye fenyegeti. – Egy egészségügyi dolgozó hét évvel kevesebbet él, mint egy átlag állampolgár, annyira elhasználódik ebben a küzdelemben. Azt gondolom, nem várható, hogy ezt sokáig felvállalják a kollégák – nyilatkozta a szövetség vezetője, aki szerint a kormány kezében van a döntés, hogy biztosítja-e az itthon maradás feltételeit.

– Úgy tűnik, hogy a kormánynak nem fontos az egészségügy annyira, hogy itt többletforrást teremtsen. Bizonytalan, megfoghatatlan jövőbeni ígéretek vannak, de ez már nem tud érdemi hatással lenni a migrációs folyamatokra – véli Papp, aki a Semmelweis Tervvel kapcsolatban úgy fogalmazott: az abban lefektetett irányok önmagukban nem tudják megakadályozni azt a humánerőforrás katasztrófát, amely felé közeledik az ország – írta a hírportál.

Forrás:mellekhatas.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek