2024. 07. 31. szerda

Oszkár
1 EUR 395 HUF
1 GBP 468 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Magyar pályázat nyerte a 15.000 eurót érő Sozialmarie-fődíjat

Magyar pályázat nyerte a 15.000 eurót érő Sozialmarie-fődíjat

Az Alapítvány a Társadalomelméleti Kollégiumért (TEK) Szociális Építőtábor projektje érdemelte ki a Sozialmarie idei pályázatán a 15.000 eurós fődíjat.
A bécsi Unruhe Magánalapítvány hetedik alkalommal hirdette meg a szociális területen eredetiségükkel és kreativitásukkal kiemelkedő projekteknek járó díjat, és 2011-ben is tizenöt kezdeményezést részesített összesen 42.000 euro elismerésben. A május 1-i, bécsi díjátadón az első három helyezett sikerét 15.000, 10.000 illetve 5.000 eurós díjjal ismerték el, további tizenkét projekt gazdája egyenként 1.000 eurós díjat vehetett át. A 2011-es felhívásra összesen 265 pályázatot nyújtottak be, közülük 68-at Magyarországról.
A fődíjas Szociális Építőtábor kezdeményezés célja az önkormányzati szociális bérlakásokban élők életkörülményeinek javítása. Az ötletgazda egyetemisták és önkéntesek mintaprojektje Nagykanizsa gettósodó területén, a Ligetvárosban valósult meg, ahol 2010 során a bérlőkkel közösen újították fel a bérlakásokat. A lakók az önkormányzattal való megállapodás alapján az elvégzett munkájuk értékével csökkenthették lakbérhátralékukat. Az építőtábornak köszönhetően hatvanöten csökkentették tartozásukat, és tizenkét lakást tartalmazó három háztömb teljes külső felújítására került sor.

A második helyezett a bécsi Szegénység határa?! című projekt lett, amely a szegénység és a gazdagság fogalmával ismerteti meg a gyerekeket játékos formában. A harmadik legrangosabb díj a Sarah és a felhő című gyerekkönyvnek járt, amely egy otthonba kerülő, a családon belüli erőszakot megélt kislány sorsáról szól. A fődíj mellett két ezer eurós jutalmat is magyar pályázók vihettek haza: a Magyar Helsinki Bizottság STEPPS programja, amely a rendőrség és roma kisebbség képviselői közötti közvetítést vállalja fel, valamint a Hallatlan Alapítvány online jelnyelvi szótár bővítéséről és karbantartásáról szóló projektje, amely megkönnyíti a hallássérültekkel való kommunikációt.

A Sozialmarie fővédnökei aktív szerepet vállalnak egy-egy díjazott projekt támogatásában.  Az idei magyar fővédnök Winkler Nóra televíziós újságíró, aki a STEPSS kezdeményezést karolta fel.

A Sozialmarie díjat 2005 óta hirdetik meg minden évben. A díjra megvalósult projektekkel lehet jelentkezni a közszférából, a civil szférából és a magánszférából egyaránt. A díjátadó ünnepséget minden évben május 1-én tartják a bécsi RadioKulturhausban. A 2012-es díj meghirdetésére 2011 decemberében kerül sor.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hamis csíkok és pipák
Közel tízezer hamis cipőt találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóság pénzügyőrei Bács-Kiskun vármegyében.  A járőrök július …