2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • A Szalézi rend lett a Ságvári Endre Gimnázium fenntartója Kazincbarcikán

A Szalézi rend lett a Ságvári Endre Gimnázium fenntartója Kazincbarcikán

Előbb a városatyák rendkívüli ülésükön döntöttek, majd a felek már a szerződést is aláírták a Ságvári Endre Gimnázium további fenntartóját illetően. Eszerint a rangos középfokú nevelési-oktatási intézményt a Szalézi Szent Ferenc Társaság működteti tovább.

 

A közoktatási megállapodás szerint a fenntartói jog és a gimnáziumi feladat-ellátás átadás-átvétele 2011. augusztus 31-e hatállyal történik meg, miután a gimnázium egy nappal korábban jogutód nélkül megszűnik. Az intézmény épülete nem kerül az egyház tulajdonába, azt az önkormányzat térítésmentes használatba adja 39 évig.

A megállapodás aláírására egy héttagú delegáció érkezett P. Havasi József tartományfőnök vezetésével, akiket Szitka Péter polgármester fogadott. A felek egy nagyon jó hangulatú, baráti jellegű találkozó során egyeztették a részleteket, majd aláírásukkal is szentesítették a szerződést.

– Most itt ülve ismét az erősödött meg bennem, hogy a szaléziekkel milyen jó kapcsolatot ápolunk, és hogy már szinte barátként találkozunk ismét, annyi közös pont van a város és rend életében – mondta Szitka Péter polgármester. – Önök most nagy segítséget tudnak nyújtani Kazincbarcikának és az iskolának, amiért hálás köszönet. Biztos vagyok benne, hogy a saját kis autonómiájában, de mégis a város fontos részeként biztonságosan fog működni a gimnázium és ehhez mi, a magunk részéről minden segítséget megadunk. Mint ahogy ahhoz is, ami most jön, mert bizony a következő hónapok nagyon komoly egyeztetéseket és rengeteg munkát jelentenek – mondta Kazincbarcika polgármestere.

 

P. Havasi József, a Szalézi rend tartományfőnöke így értékelte az eddigieket:

– Nagy felelősséget vállalunk, hiszen nem könnyű ma egy iskolát fenntartani, de az elmúlt évek már bebizonyították, hogy rendünk mindent megtesz az ifjúságért. Eddig Kazincbarcikán arról ismertek minket, hogy hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozunk, most pedig egy jó hírű, szép tradíciókkal és eredményekkel büszkélkedő középiskola fenntartói is mi leszünk. És ez így van jól, mert a szaléziek számára a gyermek a legfontosabb érték, a cél pedig az, hogy itt, vagy ott, de értékes, becsületes és boldog embert neveljünk belőlük!

Ezért a várossal együtt szeretnénk dolgozni, s bár a feladat, amit vállaltunk óriási kihívás számunkra, bebizonyítjuk, hogy akié az ifjúság, azé a jövő! – mondta P. Havasi József.

A szerződés aláírását követő kötetlen beszélgetésen Klimon István alpolgármester kihangsúlyozta: minden erejükkel azon dolgoznak, hogy a korábban megnyert, de még nem elkezdett uniós beruházásokat megvalósíthassa az intézmény. Jó hír, hogy a legnagyobb volumenű, energetikai jellegű fejlesztés kapcsán az önkormányzat eddig pozitív visszajelzéseket kapott, így remélhetőleg a pályázat sikerrel megvalósítható lesz.

Göndör Judit

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek