2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • 2011. május 20. – FONTOS bevallási határidő

2011. május 20. – FONTOS bevallási határidő

A 1053-as személyi jövedelemadó bevallás feldolgozásának eddigi tapasztalatai, típushibák
2011. május 20. napja a személyi jövedelemadó bevallás benyújtási határideje, ennek kapcsán a hibátlan bevallás elkészítése érdekében az alábbiakra hívjuk fel a figyelmet. 1.    A legfontosabb az aláírás megléte, mert aláírás nélkül a bevallás érvénytelen. A főlapon (első oldal), illetve a kitöltött, a bevallás fő lapjait kiegészítő nyomtatványokat kell aláírni.
2.    A 2010. évi szja bevallás szerkezete változott az előző évek bevallásaihoz képest, mert a jövedelem mellett a megfelelő soroknál az adóalap-kiegészítéssel is számolni kell, ami a jövedelem 1,27-szerese. Ennek megfelelően az adott sorban az „a” (alap) és „d” (adóalap-kiegészítéssel növelt összeg) oszlopokat is ki kell tölteni. Az adóterhet nem viselő járandóságok, (például a nyugdíj) beleszámítanak az összevont adóalapba, azonban adóalap-kiegészítéssel nem kell számolni, így változatlan összegben képezi részét az adóalapnak.
3.    A megkapott igazolásokon feltüntetett adójóváírás összegét automatikusan nem szabad beírni, hanem számolni kell a jogosultsági hónapokkal, illetve a jövedelemkorláttal is. Az igazoláson a munkáltató által figyelembe vett adójóváírás összege szerepel, így éves viszonylatban ettől lehet kevesebb, vagy több is az igénybe vehető adójóváírás.
4.    2010. évben legalább három vagy több eltartott esetén lehet családi kedvezményt érvényesíteni. Fokozottan figyelni szükséges az eltartottak természetes azonosítóinak, illetve az eltartotti kód helyes kitöltésére.
5.    Aki önkéntes pénztári befizetésre tekintettel rendelkezik, vagyis kitölti a 1053-02 számú nyomtatványt, feltétlenül írjon a főlapra utalási adatot (saját számlaszámot vagy postai utalási címet), függetlenül attól, hogy egyébként nincs visszajáró adója. Az önkéntes pénztári igazolást nagyon figyelmesen kell áttanulmányozni, mert gyakran előfordul, hogy a 1053-02 számú nyomtatványon kedvezményként helytelenül a teljes befizetett összeget és nem annak 30 %-a kerül figyelembevételre.
6.    Abban az esetben, ha Önnek 100.000 forintnál nem több személyi jövedelemadó fizetési kötelezettsége keletkezik, lehetősége van arra, hogy négy hónapon belül, pótlékmentesen, egyenlő részletekben is megfizethesse. Amennyiben Önnek visszaigényelhető összeg mutatkozik, akkor a főlapon a döntésének megfelelő rovat kitöltésével rendelkeznie is kell a visszajáró összegről.
7.    Az adószámmal rendelkező magánszemélyeknek a bevalláson az adóazonosító jel mellett az adószámot is fel kell tüntetni.

Javasoljuk az adóhatóság honlapján (www.nav.gov.hu) elérhető bevalláskitöltő program használatát, amely megkönnyíti a bevallás hibátlan elkészítését. Ez a program használható a kézzel kitöltött bevallás ellenőrzése céljából is. A salgótarjáni központi ügyfélszolgálaton biztosított a számítógép használata, ahol az adózók nyomtatványkitöltő programmal elkészíthetik, vagy ellenőrizhetik a bevallásaikat.

Ügyfeleink általános tájékoztatást kérhetnek a 40/42-42-42 kék számon, illetve konkrét javítást is elvégezhetnek előzetes bejelentkezést követően (ügyfélazonosító birtokában) a 40/20-21-22 kék számon.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adóigazgatósága

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek