2025. 05. 11. vasárnap

Ferenc

1 EUR 405 HUF
1 GBP 478 HUF
Kezdőlap » Gasztro » Saláták » Szarvasgombás cukkinisaláta bundáskenyérrel (Ki, kit főz le? – receptbeküldő verseny)
9124-szarvasgombas-cukkinisalata-bundaskenyerrel-ki-kit-foz-le-receptbekuldo-verseny

Szarvasgombás cukkinisaláta bundáskenyérrel (Ki, kit főz le? – receptbeküldő verseny)

hozzávalók 4 főre

Salátához:

1 db közepes méretű gumós zeller (Apium graveolens, népies neve: celler)

1 db 15-20 cm-es hosszúságú cukkini (Cucurbita pepo convar „cocozella”)

főzővíz

 

 

Szarvasgombás majonézhez:

1db házi tyúktojás tojássárgája

kb 1 dl napraforgó étolaj

1 db dió nagyságú nyári szarvasgomba fele (Tuber aestivum Vitt.)

csipetnyi só

 

Bundáskenyérhez:

8 fél szelet szikkadt kenyér

2 db felvert házi tyúktojás

1 dl házi tej

só, bors

(egyéb ízesítők ízlés szerint)

3 dl étolaj

 

elkészítés

 

Elkészítjük a szarvasgombás majonézt:

A házi tyúktojást és a napraforgó olajat is szobahőmérsékletűre hozzuk, majd a tojást folyamatosan keverve kis sugárban csurgatva hozzáadjuk az étolajat, enyhén sózzuk.

Végül belereszeljük a dió nagyságú fehér nyári szarvasgomba felét. Félretesszük.

 

A saláta elkészítése:

A meghámozott zellert karikára vágjuk. Sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük. Vékony csíkokra vágjuk.

A meghámozott, kimagvalt cukinit négybe vágjuk, és sós vízben majdnem puhára (kb.5 percig) főzzük. Hideg vízzel leöblítjük. Kicsit kinyomjuk belőlük a vizet, papírszalvétán szárítjuk, majd a lereszeljük nagylyukú reszelőn. 5 percre félretesszük.

Majd a zeller-, és cukkinicsíkokat egy porcelánedénybe tesszük. Lágyan összekeverjük a szarvasgombás majonézzel.

Felhasználás előtt addig pihentetjük, amíg megsütjük a bundáskenyereket.

 

 

A tányérra helyezzük a bundáskenyereket és a salátát, finom lyukú reszelőn szarvasgombát reszelünk a tetejükre, díszítjük zeller-, és petrezselyemlevéllel.

Egri Viognier ’03 (Gál Tibor Pincészet, Eger) bort fogyasszunk hozzá.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

NAV: Egy kulcs kálváriája
Zárjegy nélküli cigaretta, csaknem húsz kilogramm fogyasztási dohány és ismeretlen eredetű alkohol került elő egy vendéglátóhely zárt ajtója mögül. Az…

Facebook

Időjárás

Hirdetés

Karikatúra

furesz

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hogy hívják a mexikói rigót?
– ???
– Rodrigó!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp

Hirdetés
Hirdetés
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek. A cookie-adatok a böngészőben tárolódnak, és olyan funkciókat látnak el, mint amikor felismerik Önt, ha visszatér a webhelyünkre, és segítenek nekünk annak megismerésében, hogy melyek a webhelyünk látogatóink számára leghasznosabb részei. Köszönjük, ha lehetővé teszi számunkra ezen cookie-k használatát!