2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
Egy év múlva vendég lesz a Hotel Avasban

Egy év múlva vendég lesz a Hotel Avasban

Lépkedek az építési törmelékek között, nézem a  lebontott falakat,  keresem a régmúlt maradványait, amiből néhány még ma is  – Fehér terem, Kossuth Mozi – kissé lepusztultan ugyan, de az eleganciát sugározza. Ha azt mondom, hogy Miskolc szívében egy olyan épületben járok, amely egykor nagy társasági események, bálok  színhelye volt, akkor már bizonyára sokat tudják, hogy az Avas Szállóról van szó.

Kísérőm, beszélgetőpartnerem Móricz Tibor a MultiCasa Consulting Kft. ügyvezetője, aki jelenleg az átépítést koordinálja.

Egy év múlva vendég lesz a Hotel Avasban        Egy év múlva vendég lesz a Hotel Avasban

Ilyen volt a belső udvar                      Ilyen volt az utcafront      

–    Sokat szidták a céget mióta megvásárolta a várostól a szállodát, s amíg eddig jutott, de azért most már látszik a vége. Legalábbis azt hallottam Luterán László tulajdonostól, hogy jövő júniusban az Operafesztivál ideje alatt már vendégeket fogad a szálloda. Most még ezt nehéz elhinni, de így van?

–    Ha a „jósorsunk” is úgy akarja akkor igen. Nem fogja elhinni, de már most is vannak olyan részei az épületnek, amit néhány hónapos munka után alkalmassá lehetne tenni bizonyos rendezvényekre. – mondja az ügyvezető

–    Na,ne? – csóválom a fejem kétkedve.

–    De bizony, hiszen a Kossuth Mozi és az egykori Fehér terem – amihez azért tegyük hozzá, eredetileg piros színű volt, amikor felépült a Korona Szálloda – ma sincs rossz állapotban, csak a kiszolgáló helyiségek hiányzanak.

–    Térjünk vissza a mához! Hol tart a beruházás?

–    Csak két évet lépjünk vissza a mostani időhöz képest, mert akkor bontottuk el a hátsó részt, ami a Patak utca frontja, s akkortól „gyorsultak” fel az események. Szóval 2008-ban már volt egy érvényes építési engedélyes terünk, amelyet az Örökségvédelmi Hivatal adott ki. Mert azt ugye tegyük hozzá, hogy mióta megvásárolta a cég, műemlék lett az épület. Szóval sikeresen átment minden tervtanácson, s kezdődhetett a valódi építés. Közben a 2,4 milliárdos beruházáshoz nyertünk a ROP-ból egy 600 millió forintos összeget, amely már lehívható, – így a banki finanszírozás nehézsége ellenére –  a források is rendelkezésre állnak.

Egy év múlva vendég lesz a Hotel Avasban 
 
 A Fehér terem

–    Mi lassította így a munkát?

–    Például az, hogy nincs megbízható közműtérképe a városnak, s a bontás során különféle meglepetések értek bennünket. Vagy az, hogy a szálloda alapja az Avasi pincékből kitermelt homokkő, amely az épület alatt úgy mállik, mint a vaj. Ezt meg kellett egy különleges technológiával erősíteni, mert erre az alapra nem lehet új részeket felépíteni. Ahol látja a jelzéseket a falon, ott mindenhol cement-tejet injektáltak a falak alá.

–    Mi gyorsítja a munkát?

–    Szerencsére jól választottunk a pályázók közül olyan csapatot, aki az első ütemet viszi, ami szerkezetkész állapotot jelent. Az FK Raszter felkészültsége, tapasztalata, méreteiből adódó előnye, nélkül nem mernénk azt mondani, hogy júniusban itt vendéget fogadunk majd.

–    Mennyit?

–    Lesz 106 szobánk, ez egyébként 21 féle,- az egykori negyvennel szemben – amelyben van három elnöki lakosztály is.

Egy év múlva vendég lesz a Hotel Avasban

A belső udvar a lebontott Fapadossal

Közben elértünk az egykori átriumos kerthez, amelynek a helyén egy óriási betontömb éktelenkedik. – Ez olyan, mint egy atom biztos bunker, itt a szálloda közepén… És a volt Fapados épülete teljesen eltűnt, sőt a helyén egy óriási gödör van…

–    Nem – nem bunker, ez a wellness rész a föld alatt. A Fapados helyén pedig egy teljesen új szárny épül majd, mert az olyan rossz állapotban volt, hogy le kellet még az alapot is bontanunk. Azért lesz wellness, mert ma az a négycsillagos hotel követelményei közé tartozik sok egyéb között, hogy legyen, így itt is lesz egy 150 négyzetméteres,amelyben szauna, gőz, jakuzzi, lesz. Éppen az alapkövetelménynek felel meg, mert nekünk nem ez lesz az erősségünk.

–    Hanem?

–    A kiváló konyha, a csodálatos bál és rendezvénytermek, amelyek konferenciára is alkalmasak lesznek, s mindehhez a legkorszerűbb technikát építjük be. Véleményünk szerint ez jobban hiányzik a belvárosból, mint egy wellness szálloda, s az majd felépül az Erzsébet téren a fürdővel együtt, ahol meleg víz is van.

Egy év múlva vendég lesz a Hotel Avasban

Udvar: régi és új szárny, középen a wellness

–    Térjünk még egy percre vissza az építőkhöz! Azt mondja az FK Raszter csak szerkezetkészig építi a Hotelt. S utána?

–    Nem marad félbe, – mosolyog a naiv kérdésen – csak majd újra pályáztatjuk a kulcsrakészig. Az is lehet, hogy Ők fejezik majd be a kivitelezést, de így tartotta a tulajdonos ésszerűbbnek.

Sétánk véget ér, elhagyjuk az épületet az egykori konyha mellett haladva, s arról nosztalgiázunk, hogy itt valamikor híres séfek készítették a fenséges étkeket, s ahol reményeink szerint jövő nyáron újra így lesz.

Egy év múlva vendég lesz a Hotel Avasban

 Ilyen lesz a belső udvar

 Orosz B. Erika  

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…