2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
A görcsönyi Joli-jósdában

A görcsönyi Joli-jósdában

A görcsönyi Joli-jósdábanA kártyavetés „nagymestere” a rontásról

Híre már messzire eljutott, ő mégis görcsösen ragaszkodik Görcsönyhöz, a kis Baranya megyei faluhoz, ahol évtizedek óta él. Házhoz jönnek ide az emberek, akik szeretnék megtudni a jövőjüket. Békás Gézáné, Joli néni, azonban attól hiteles a számomra, hogy a múltba is „lát”, kérdezősködés, kutakodás nélkül tapint rá életünk  legjelentősebb megtörtént  eseményeire…

Nem nehéz megtalálni Joli nénit, ahhoz a házhoz kell menni, ahol a legtöbb autó sorakozik. Ő Görcsöny idegenforgalmi látványossága, sokan bíznak látnoki képességében színészek, politikusok, üzletemberek, sportolók. Nem átlagos jósnő, kártyavetésből mondja meg a „tutit”. A legjobb vizsga erre, ha a múltunkkal szembesít. Minden faggatózás, utalás nélkül mondta el nekem és páromnak, miket éltünk át eddig – s talált! A szülőkről, gyerekkorról is sok mindent „megtudhattunk”. A rendőrség szintén felhasználja különleges képességeit áldozat vagy ellopott gépjármű keresésnél.
Kegytárgyakkal teli szentélyében fogad bennünket és amilyen pergően beszél, olyan pergően veti ki a kártyáit. S mondja, mondja: most nem megy olyan jól nekünk sem anyagilag, sem a munkában (így igaz), de hamarosan nagyobb megrendelésünk lesz, ami persze pénzzel is jár majd (reméljük nem téved).

– Egyszer egy ifjú pár panaszkodott nekem, semmire nem jutnak a keresetükből, tele vannak adóssággal – mesélte – Megnyugtattam őket, hogy egy hónapon belül komolyabb összeghez jutnak. Tévedtem. Még egy óra sem telt el és megjött a szerencséjük. Mikor elmentek tőlem, rohantak a postára befizetni a csekkeket, de nem tudtak nekik visszaadni, ezért a postáskisasszony kaparós sorsjegyet ajánlott fel cserébe. Egy millió forintot nyertek!

Én ráérek, nekem nem sürgős ennyire… Másban is ilyen szerencsét hozott? – kérdeztem Joli nénitől.

– Ha hallgattak volna rám!  Például, itt a szembe szomszédnak mondtam, hogy vezetés közben semmi szín alatt ne vegye fel a mobiltelefonját, mert súlyos baleset éri. Nem sokkal később az autójában halt meg, mint kiderült az lett a veszte, hogy használta a mobilját. Más valaki mikor hozzám fordult jóslásért és elmondta, Horvátországba utaznak baráti társasággal kisbusszal, határozottan mondtam neki, hogy ne induljanak el éjszaka, mert mindnyájan odavesznek. Sajnos így lett, mert egy szakadékba zuhantak. Mindenkivel közlöm, hogy sorsuk jobbra fordulásáért nekik is tenniük kell, hiszen csak rajtuk múlik, mit kezdenek a tanácsaimmal. A kártya ugyanis világosan megmutatja a jövőjüket.

– Mióta hisz ebben, s hogyan jött rá erre a képességére?

– Ez öröklődik, a fehér mágia nem csak úgy magától jön. Valahol már a nagyanyáink boszorkányos képessége is bennünk van. Bábaasszonyok voltak a családban, akik nem csak világra segítették az embereket, de sokáig velük maradtak örömükben, bánatukban, nekik mindent tudniuk kellett, ha úgy adódott még gyógyítottak is. Gyerekkoromban rengeteg gyógyfüvet szedtem. A kártyavetéssel is megismerkedtem, de nyilvánosan csak olyan másfél évtizede gyakorlom. Véletlenül jött az egész. Pincérként dolgoztam egy cégnél, amikor bált rendeztünk és erre szolgáltatásként hivatalos volt egy jósnő, aki végül is lemondta a programot. A főnököm váratlanul megkérdezte, nem ugranék-e be helyette, mert már tudomása volt képességeimről. Le is akart előtte vizsgáztatni: két házaspárt küldött hozzám jóslásért, de én egyből megmondtam nekik, hogy „véletlenül” összecserélték a feleségeiket… Nagyot csodálkoztak azon, hogy kiderült a turpisságuk. Így indult a karrierem.

Joli néni azóta rengeteg rossz házasságot hozott helyre és üzletembert mentett meg az anyagi csődtől – jó tanácsként elmondta nekik, abba az üzletbe ne vágjanak bele. Ő fehér boszorkánynak tartja magát, aki segíteni akar az embereken. A fekete boszorkány akkor boldog – vallja -, ha árthat.

– Én leveszem a rontást az emberekről, sőt a tárgyakról is! Gyűrűről, házról, autóról, kulcsról, mobiltelefonról, bármi másról, amit váláskor megátkoznak a volt rosszindulatú házastársak, családtagok. Forró gyertyát öntök vízbe és különféle kifejezésekkel űzöm el a rosszat – s bemutatja az öntés tudományát. Különleges élmény volt látni, hogy amíg rajtunk volt a rontás, kígyóként tekeredett a hosszúra nyúlt viasz a vízből kiemelve, de néhány „varázsige” után már szerencse szaru formákat öntve merevedett meg a levegőn. Ezt látva, átélve mégis csak megkönnyebbültebb lélekkel távozhatunk Joli-nénitől.  Különben egész lénye optimizmust sugároz, aki bízik látnoki tudásában és ezáltal mi is bízunk benne. Egyik legnagyobb jóslata önmaga felé, bizonyítéka hitelességének: amikor évekkel ezelőtt leukémiás volt, egy percig sem aggódott sorsa felől, biztos volt gyógyulásában. Ahogy búcsúzólag mondta:
– Az orvosok legnagyobb csodálkozására előre láttam, hogy egy éven belül teljesen meggyógyulok, sőt a jóslatom szerint hosszú életű leszek, mert sok a dolgom még a földön,  szeretnék sokat tenni az emberekért.
Úgy legyen, mert akkor talán még hosszú évekig írhatok róla – ha persze Joli néni is úgy akarja…

Temesi László

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…