2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Önkéntes Fiatalok Napja

Mégis be lehet vonni fiatalokat értelmes tevékenységekbe?
2011-ben hatodszor is KöZöD! Önkéntes Fiatalok Napja
Már 250 önkéntes fiatal jelentkezett a KöZöD! Önkéntes Fiatalok Napja 2011 budapesti központi programjára, a Fuss a fényben! Futógálára és Sportnapra segítőnek, ahol majd látássérültek és más fogyatékkal élők tapasztalhatják meg a futás és a szabadság örömét. A program fővédnöke Bombera Krisztina, a díjakat Miklósa Erika operaénekesnő, az Önkéntesség Európai Évének magyarországi nagykövete adja majd át.
A KöZöD! Önkéntes Fiatalok Napja (ÖFN) budapesti központi eseményére 2011. április 16-án kerül sor 10 és 14 óra között az Iharos Sándor Margitszigeti Atlétikai Centrumban. Az esemény célja elsősorban az, hogy ráirányítsa a figyelmet az önkéntesség fontosságára, különös tekintettel a fiatalok részvételére, és elkötelezettségére. Az eseményen Miklósa Erikán és Bombera Krisztinán kívül még számos híresség is szerepet fog kapni, köztük Monspart Sarolta, Szabó Patrícia, Rubint Réka, Németh Lajos, és Gusztos Péter.

„A KöZöD! Önkéntes Fiatalok Napja 2011-es programjaira minden eddigi részvételi arányt meghaladó regisztrált résztvevői szám azt jelzi, hogy a fiatalok közt sokan érzik fontosnak az önkéntes segítést, a részvételt. Minél többen teszik ezt, annál inkább válik majd vonzóvá ez a tevékenység, a társadalmi részvétel ezen formája – mondja Galambos Rita, a DIA stratégiai fejlesztési igazgatója. Évről-évre érezzük a változást, amiben természetesen része van a gazdasági válságnak, a természeti katasztrófáknak, valamint az elkötelezett pedagógusoknak és ifjúságsegítőknek, akik legtöbbször maguk is önkéntesen foglalkoznak a fiatalokkal, egyengetik önkéntes pályafutásukat.”

2011-ben is közel 200 településen, többek között Miskolcon, Mezőkövesden, Sátán, Csernelyen, Tiszaújvárosban, Arlón, Borsodszentgyörgyön stb. végeznek önkéntes munkát a fiatalok. Az önkéntesek a település parkjainak megtisztításától kezdve buszmegállók kifestésén át élelmiszergyűjtést, sportnapot szerveznek és rengeteg más hasznos tevékenységet fognak végezni.

Ízelítő a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei programokból:

2011. 04. 06.

14:00, Miskolc

Csoportunk, a Miskolc Mágnes csoport az Éltes Mátyás Általános Iskola, enyhén sérült fogyatékkal élő diákjait fogja meglátogatni. A gyerekekkel való kézműves foglalkozáson kívül egyéb programokkal is készülnek

2011. 04. 15.

Napközben, Vilyvitány

A Vilyvitányi Fiatalokért Közhasznú Egyesület 2006-ban alakult. Az Egyesület programja az önkormányzat által beszerzett virágok és tuják közös elültetése, és a kijelölt terület kitakarítása. Fontosnak tartják, hogy minél többen részt vegyenek a programon, és minél több emberhez eljusson a gondolat, hogy vigyázni kell környezetünkre!

2011. április 15.

Délután; Kazincbarcika

1976 óta működik iskolánk. Jelenleg három szakon oktatunk: pedagógia, közművelődési és egészségügyi szak. Iskolánk sokat nyújt az oktatás, a nevelés terén, de fontosnak tartjuk, hogy diákjaink másokért is élő emberekké váljanak, természetes legyen számukra az egymásra figyelés, a segítségnyújtás.
Ebben az évben a 2009 szeptemberében megnyílt fogyatékkal élők otthonába szeretnénk ellátogatni. Iskolánk színjátszó szakköre kulturális műsorral szeretne kedveskedni az intézmény lakóinak, közösen kézműves foglalkozáson vesznek részt közművelődés szakos diákjaink irányításával. Szeretnénk, hogyha diákjaink emlékeznének Audrey Hepburn szavaira és életüket végig kísérné az egymásra figyelés: ” Ahogy egyre idősebb leszel, megtanulod, hogy két kezed van: az egyik azért, hogy magadon segíts; a másik pedig azért, hogy másokon.” Húsvéti kézműves foglalkozást tervezünk, melyen tojásokat festünk, díszítünk, valamint tojástartókat készítünk a gyerekekkel. Alkotás közben beszélgetnénk a húsvéti hagyományokról, szokásokról. A csapat korábban már több alkalommal rendezett KÖZÖD! Önkéntes Fiatalok Napja alkalmából foglalkozásokat, így a csapat nagy része már ismeri a gyerekeket, akiket vendégül látunk.

2011. április 16.

Napközben; Hangony

A Hangonyi Fiatalok Közössége, mint öntevékeny ifjúsági csoport 2005-ben kezdte meg működését Hangony községben, az akkori Civilház vezető, Varga Szabolcs közbenjárására, aki 2007-ben az ÖFN-t is megismertette a hangonyi lakossággal. A csoport több olyan programot tudhat a háta mögött, amelyek a fiatalok önkéntes és társadalmi szerepvállalását segítették. Többek között: szavalóversenyt, emlékmű felújításokat, természetjárásokat stb.
Közösségünk 2010-ben azt a célt tűzte ki feladatául, hogy a Hangonyi Tájház területén belefog egy olyan kemence építésébe, amiben majd idővel a falusi hagyományoknak megfelelően kenyeret lehet sütni. Az építésébe a 2010. évi KöZöD! ÖFN-en kezdtünk bele, amit idén folytatni és befejezni szeretnénk. A kemence alapanyagait hangonyi vállalkozók és az Összefogás Hangonyért Egyesület segítségével kezdtük el összegyűjteni, amiben a közösség tagjai már idáig is nagyon sokat segítettek. Üvegekre, bontott téglára és agyagra volt szükségünk. Emellett pedig a felsőhangonyi Ifjúsági Parkot szeretnénk felújítani. Hinták, mászókák, és padok festése, és a hiányzó összetevők pótlása.

2011. április 15. – 17.

Napközben; Sáta

A Sátai Általános Iskoláért Alapítvány az iskola támogatására jött létre, és a szülők, gyermekek és pedagógusok aktív közreműködésével működik.
A projektet két helyszínen tervezzük lebonyolítani. Sáta településen a már hagyományos közterület-karbantartás (szemétszedés, virágültetés) mellett az iskolai napközinek otthont adó épület kertjét fogjuk rendezni. A terület nagysága lehetővé teszi, hogy játszó és pihenő rész mellett tankert is helyet kaphasson. A tankertben komposztáló és zöldségágyak kaphatnak helyet, míg a játékra szánt területet füvesíteni kell, padokkal és sövénnyel lehetne még szebbé varázsolni.
A projekt második helyszíne az ózdi B-A-Z Megyei Önkormányzat Idősek Otthona. Itt az intézmény parkjának rendbetétele a cél, virágültetéssel és takarítással. Az itt élők sajnos már nem képesek segítség nélkül elvégezni az otthon körüli teendőket, a dolgozók pedig örömmel veszik a segítséget, ezért az iskola felsős tanulói és pedagógusainak segítségével végzünk el minden kerti munkát.

2011. április 16.

Napközben; Mezőkövesd

Program 1.
A Városi Diákönkormányzat évek óta rendszeresen szervez városi szinten programokat, információs napokat és vesz részt a városi rendezvények szervezésében, lebonyolításában. E mellett szervezetfejlesztés területén képzéseket, tréningeket tart. Az ifjúsági Klubba próbál minél több fiatalt becsábítani rendezvényeik révén.
A Kavicsos tavat és környékét tesszük rendbe. A résztvevő fiatalok szívükön viselik kis városunk környezetszennyezést problémáját, próbálnak felelősségteljese óvni és tenni a környezetükért. E mellett sport-vetélkedőt szerveznek az „Add a kezed” lakóotthon értelmi fogyatékos tagjainak.

Program 2.
Széchenyi István Szakképző Iskola diákjai és tanárai közösen szeretnék az iskola udvarát és annak közvetlen környezetét, valamint a környéken található játszótereket megtisztítani a szeméttől, lehullott falevelektől. Ezek után terveik szerint az iskolai virágoskertet beültetik virágokkal. Tavaly zenét sugároztak az udvaron, így még jobb hangulatban telt a nap, ezért az idén az iskolai dj meghívását tervezik.

2011. 04. 16.

16-18 óra között, Csernely

A Fiatalok Önszerveződési Köre 2006. március 03-án alakult a Csernely községben élő fiatalok szervezésében. A FÖK elsődleges célja a térségben elhelyezkedő kistelepülések fiataljainak (8-32 évig) összefogása, kulturális szórakozási lehetőségeinek megteremtése, esetleges fejlesztésének segítése, különös tekintettel a hátrányos helyzetben lévő fiatalokra. Ezért is szervez programot az Önkéntes Fiatalok Napjára. Programjuk szerint a Csernelyben lévő sportpálya melletti területre fognak 15 égerfát ültetni, és a továbbiakban gondozni azokat.

2011. 04. 16.

Napközben, Borsodbóta

A csoport 7 éve alakult a két felnőtt koordinátor segítségével egy program megvalósítására. A program olyan sikerélményt jelentett a gyerekek számára, hogy azóta több programot is együttműködésben valósítottak meg. Az idei önkéntes napon a helyi emlékművek felújítását, rendbetételét, valamint önkéntes véradást szerveznek, nem csak borsodbótai, hanem upponyi és királdi lakosok bevonásával. A program megvalósításában partner a Vöröskereszt ózdi szervezete.

2011. 04. 16.

10:00, Berzék

Nemecsek Ernő Gyermek- és Ifjúságsegítő Grund Klub fiatalokkal és idősebbekkel szeretné megtisztítani a falut a szeméttől. Terveik szerint április 16-án sikerül kitisztítani a vízelvezető árkokat, a Hernád folyó partját rendbe tenni (gyomtalanítás), és a vízből kiemelhető szemetet is eltávolítják.

2011. 04. 16.

9:00, Borsodszentgyörgy

Borsodszentgyörgy Közéletéért Egyesület a többi helyi civil szervezettel és a képviselő-testület tagjaival összefogva toborozza össze a fiatalokat 2011. április 16-ra. Az önkéntes fiatalok napja alkalmával fő célkitűzésünk, lakókörnyezetünk szebbé tétele. A helyszínen megjelenő személyeket, fiatalokkal vegyes csoportokba osztjuk, akiknek különböző feladatokat ad ki a szervező. Lesz, aki a Borsodszentgyörgyre bevezető útszakasz mellett lévő fasort fogja „kibővíteni, pótolni”. Egy-két csoport a főtéren lévő virágágyásokat gyomtalanítja, virágpalántákat ültet el. Szeretnénk a virágládákat felújítani, újrafesteni, majd muskátli palántával beültetni. A település más részein található „virágkertek” gyomlálását, és beültetését is célul tűzzük ki. Természetesen a növényültetés előtt a talaj minőségét is javítani fogjuk. Ásózás és termőfölddel való ellátása szükséges. A helyi sportpálya szélén több lombhullató fát fogunk elültetni. Az utcai padok, szemetesek állapotát felmérjük,szükség esetén javítjuk, festjük. A hulladékgyűjtés is igen fontos feladat, ezért minden csoport fog kapni egy-egy zsákot, melyben összegyűjtheti a településen lévő hulladékot.

2011. 04. 16.

Napközben, Abaújvár

Programunk az Új Vár Klub udvarának rendbetétele. Az udvaron hajdanán KRESZ-pálya, majd óvodaudvar volt, jelenleg e kettőnek a hátrahagyott romjai találhatóak. Ezt az állapotot szeretnénk megszűntetni. Terveink közt szerepel a régi KRESZ pálya aszfaltjának feltörése, azaz a KRESZ pálya megszűntetése. Helyette lebetonozott parkolókat alakítanánk ki, továbbá elbontanánk az aszfalttal körülvett homokozót is. Az udvaron a parkoló mellett színpadot és szalonnasütőt alakítanánk ki. A színpad segítségével tudnánk tartani komolyabb szabadtéri eseményeket, a szalonnasütő pedig értelemszerűen szabadtéri főzésre, sütésre adna lehetőséget.

2011. 04. 16.

Napközben, Arló

Az öntevékeny csoportot az Arlói Széchenyi István Általános iskola tanulói és a település fiataljai képviselik. Túlnyomó részük a községi könyvtár beiratkozott tagja vagy a könyvtár rendezvényein szereplő és résztvevő fiatal. A fiatalok közösen terveznek az iskola és a Polgármesteri Hivatal környékén fa- és virágültetést, valamint takarítást a Tájház udvarán.

2011. 03. 30-04. 16.

Folyamatosan, Miskolc

Az Önkéntesség Európai Éve alkalmából szervezünk a Célpont irodában a Mural painting módszerrel lepedő festést az önkéntesség témakörében. Ennek a módszernek a lényege, hogy a festést megelőzően foglalkozásokat tartunk, ahol az önkéntesség témáját járjuk körül, dolgozzuk fel.

2011. április 16. és 18-20.  
Miskolc-Vasgyár Factory Aréna

A régi Diósgyőri Acélművek területén működő Factory Arénában az önkéntesség ünneplése immár hagyomány, idén 6. alkalommal vesznek részt az Önkéntes Fiatalok Nemzetközi Napján.
Az önkéntesek mindig szívesen tevékenykednek a Factoryban és környékén. Április 16-án 10 órától tavaszi takarítós jam-et tartunk, közben fő a szabadtéri tűzhelyen a „Factory”gulyás. 14 órától csapatépítő szabadtéri foglalkozást tartunk (jó idő esetén), este pedig a Factoryban megvalósuló Tudásgyár projekt alkotó csapatával zenélünk és táncolunk.
18-án és 20-án városi takarítós akciót szervezünk Miskolc közterületein.

Az elmúlt években a KöZöD! Önkéntes Fiatalok Napja programjaiban országszerte mintegy 10-17 000 fiatal vett részt, és ezzel a Nemzetközi Önkéntes Fiatalok Napja (www.gysd.org) elnevezésű kezdeményezés egyik legnagyobb programjává vált Európában. A DIA 2006-ban csatlakozott a nemzetközi mozgalomhoz, ebben az évben pedig – ami egyébként az Önkéntesség Európai Éve is -, a hazai ÖFN a program mellett közel egy tucat európai országban is koordinálja azt.  

Az ÖFN-re országosan eddig mintegy 29 000 fiatal regisztrált 191 csoportban, több mint 100 településen.  Érdemes lesz rájuk is odafigyelni április 16-án!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…

További cikkek