2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF

Nem ezt ígérték a tűzoltóknak!

A Jobbik felháborodásának ad hangot amiatt, hogy ígéretével ellentétben a kormány mégsem kívánja kifizetni a hivatásos tűzoltóknak az elmaradt túlóradíjakat. Ez derült ki ugyanis Kontrát Károly államtitkár nyilatkozatából, aki elmondta: a 6,5 milliárd forintot kitevő tételből mindössze 72 millió forintot finanszíroznak az állami költségvetésből. Ez azonban mindössze a parlamenti és repülőtéri tűzoltók túlóradíját jelenti. A maradék 6 milliárd 428 millió forintot az önkormányzatoknak kell majd kigazdálkodni a hivatásos tűzoltók túlórapénzére.

Ez – ismerve az önkormányzatok túlnyomó részének csődközeli helyzetét – nyilvánvalóan nem lehetséges, az önkormányzatok egészen egyszerűen nem fogják tudni előteremteni az ehhez szükséges forrásokat. Ezt az aggodalmát a Jobbik már korábban is jelezte a kormány felé, melyre akkor az a válasz érkezett, hogy a kormány kész kifizetni a tartozást a költségvetési tartalékok terhére. Az állam felelősség- és tehervállalása annál is inkább indokolt, mivel a túlóradíjakkal kapcsolatos kötelezettség az elmaradt EU-s jogharmonizáció miatt keletkezett. Ez nem önkormányzati, hanem állami mulasztás, ezért az anyagi felelősség is az államot terheli ciklusoktól és kormányváltásoktól függetlenül.

Miként a választási ígéreteit, úgy a túlóradíjak kifizetésére tett ígéretét is megszegni készül a Fidesz-KDNP, sorsukra hagyva az egyébként is minden eddigi kedvezménytől megfosztott tűzoltókat. A Jobbik felszólítja a kormányt, hogy haladéktalanul fizesse ki az életüket embertársaikért kockára tevő tűzoltók jogos juttatását!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…