2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Tudni kell hol a határ!

Egy geszti férfi ki-be járt a Magyar – Szlovák határon minden papír nélkül. Fontos kiemelni, hogy a schengeni övezethez való csatlakozást követően a külföldre utazáshoz továbbra is szükséges érvényes útiokmány! Az Encsi Rendőrkapitányság járőrei április 6-án a délutáni órákban Szemere határában ellenőrzés alá vontak egy személygépkocsit, illetve annak utasait, akik a Szlovák Köztársaság területéről érkeztek. Az intézkedés során kiderült, hogy az egyik utas semmilyen útiokmánnyal – személyi igazolvánnyal, vagy útlevéllel – nem rendelkezett, s mint elmondta korábban is így ment át külhonba. A geszti férfi a tiltott határátlépés szabálysértését elismerte, a hatóság vele szemben helyszíni bírságot szabott ki.

Az eset kapcsán a rendőrség felhívja a figyelmet arra, hogy a schengeni övezethez való csatlakozást követően a külföldre utazáshoz továbbra is szükséges érvényes útiokmány – útlevél vagy személyi igazolvány.

Fontos kiemelni még, hogy a határellenőrzés megszűnése csak az ún. „belső” határokra vonatkozik: ha kívülről utazunk be a schengeni övezet területére, (illetve a schengeni övezetet akarjuk kifelé elhagyni), akkor a határátlépésre továbbra is csak a kijelölt határátkelőhelyeken és a szokásos határellenőrzést követően kerülhet sor.

Információs háttér:

Magyarország határszakaszai közül 2008. január 1. után:

– schengeni „belső” határnak minősül, és ezért megszűnt a határellenőrzés a magyar-osztrák, a magyar-szlovák és a magyar-szlovén határszakaszon,

– schengeni „külső” határnak minősül, és ezért változatlan maradt a határellenőrzés rendje a magyar-ukrán, a magyar-román, a magyar-szerb és a magyar-horvát szakaszokon.

Utazás személyi igazolvánnyal

A személyi igazolvánnyal való utazás joga nem schengeni vívmány, hanem uniós tagságunkból következő alapjog. Az Európai Unióhoz történő csatlakozás napjától – 2004. május 01-től – ugyanis a közösségi jog szerint a magyar állampolgárok is élvezhetik a szabad mozgás alapszabadságának fontos részjogosítványát, a személyazonossági igazolvánnyal történő utazást: az Európai Gazdasági Térség tagállamai (az EU tagállamok + Izland, Liechtenstein és Norvégia) területére a beutazás, ill. ezen államok területén történő utazás érvényes magyar személyazonossági igazolvány birtokában is lehetővé vált.

A személyazonosító igazolvánnyal nem rendelkező, 14 év alatti kiskorú magyar állampolgárok csak önálló, érvényes útlevél birtokában utazhatnak külföldre.

Az Encsi Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek