2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Comix: szubkultúra rohamosztagossal

A képregénykultúra, ami évtizedeken át gettóban tengődött, mára talán kitört ebből. A múlt heti fővárosi börze azért azt mutatta: egy behatárolható érdeklődői kört alkotnak még mindig a szöveges buborékok barátai.

A nyolcadik művészet elnevezés a mintegy százéves múltra visszatekintő forma társadalmi elfogadottságára utal, ám a szöveges-rajzos lapok egymásutánját még mindig sokan gyerekes játéknak, rosszabb esetben „népbutító” leegyszerűsítésnek tartják. Nálunk – mert a világ szerencsésebb országaiban a rangos comics-kiadványokat százezrek veszik és forgatják, az alkotókat elismerés övezi. Az angolszász vagy a francia nyelvterületen nem ritka, hogy képregényt a legkomolyabb irodalmi műveknek kijáró elismeréssel övezzenek; Japánban pedig egészen különleges a mangák beágyazottsága a helyi kultúrába, illetve mindennapokba.

Mindezt csak azért szögezzük le, hogy képbe helyezzük magunkat, amikor röviden beszámolunk a múlt hétvégén a fővárosan, az újpesti Munkásotthon utcai iskolában megtartották az immár sokadik hazai Képregénybörzét, a három-négy nagyobb szakirányú rendezvény egyikét az esztendőben, ahogy az már hagyomány. A szűk helyen többtucatnyi eladó zsúfolódik össze ilyenkor, kisebb és nagyobb kiadók, illetve maszek árusok, saját kollekciójukat kínáló gyűjtők, s várják a néhány száz érdeklődőt, akik zömmel a műfaj rajongóit jelentik. Tízévestől a legnépesebb 25-40-es korosztályon át akár az idősebbekig.

Ilyen alkalmakra a kiadók is időzíteni igyekeznek aktuális termékeiket; a teljesség igénye nélkül csak a jelen sorok szerzője által beszerzett kiadványokat soroljuk fel. Úgy mint: A láthatatlan ember (Klasszikusok képregényben); Jason Lutes: Berlin (Comics Mania); Jankovics Marcell: Képregények (Fekete-fehér Képregénymúzeum); Kátrány és Toll; Buborékhámozó. Utóbbi kettő egyaránt amatőr hátterű, non-profit füzetke, a műfaj elméleti témáiról, elemzésekkel, tanulmányokkal, nemzetközi kitekintőkkel, mondhatni, hardcore fanoknak.

Fentieken kívül említendő még a szintén most piacra került Hellboy 3.; Batman:Hush szíve; és a most indított Fandom című új kiadvány.

Ha már a személyes vonal felbukkant a tudósításban, emlékezzünk meg róla, hogy a Royal Magazin riportere egy borsodi társaság tagjaként juthatott el a helyszínre, amelynek tagjai közül a miskolci ,,Manó” (a netes szcéna e becenéven ismert főszereplője) elsősorban árusítóként, az emődi Bálint pedig potenciális vásárlóként volt jelen; főleg használt Batmanekre tett szert olcsón. És a helyszínen találkoztunk az ugyancsak a borsodi megyeszékhelyről odalátogató grafikussal, aki ,,Rohadék” művésznéven készíti képregényeit (s volt a közelmúltban kiállítása az egyik miskolci galériában!). Őt hallhatjuk egyébként aktuálisan kínált művéről az alanti videóösszeállításban is. Amelyből kiderül még, hogy egy képregényes rendezvény sem képzelhető el Star Wars-relikviák és rajongók nélkül, valamint hogy rohamosztagossal és Darth Vaderrel fényképezkedni nem mindennapos kihívás; még ha nem is látja mindenki, ahogy utóbbi, a Csillagok háborúja fekete nagyura a kulisszák mögött leveti félelmetes jelmezét. Olvasóink azonban most betekintést nyerhetnek a legendás (negatív) mozihős maszkja és mellvértje mögé!

… És megtudhatják, hogy egy clone trooper-sisakért bizony 20 ezer forintot is elkérnek…

Balogh Attila

 

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek