2024. 07. 27. szombat

Olga, Liliána
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF

MSZP: szociális katasztrófa fenyeget

A borsodi szocialisták szerint Lázár János hírhedt mondata a Fidesz ars poeticáját tükrözi,- írja az Északonline Lázár János fideszes parlamenti frakcióvető, hódmezővásárhelyi polgármester kijelentését hétfőn ugyan különböző megközelítésekben megpróbálták megmagyarázni az Országgyűlés plénuma előtt, azonban ezek nem változtatják meg magát a kijelentést. Az „aki nem vitte semmire az életben, az annyit is ér!” mondat nem csupán Lázár János, de az egész Fidesz ars poeticáját tükrözi, azt, hogy miként gondolkodik a kormány magáról a kormányzásról. Az eddig is látszott, hogy a Fidesz nem foglalkozik a bajba jutott emberekkel, nem segíti őket. Most csupán annyi történt, hogy ezt meg is üzenték Lázár Jánoson keresztül a társadalomnak. Mindezt Gúr Nándor országgyűlési képviselő, az MSZP megyei elnöke jelentette ki kedden, dr. Varga László országgyűlési képviselővel, a párt megyei elnökhelyettesével és Lukács Andrással, az MSZP megyei önkormányzati frakciójának helyettes vezetőjével megtartott tájékoztatóján.

Gúr Nándor szerint az átlagemberek nemhogy befogadni, de elfogadni sem tudják a kormányzat döntéseit, hiszen azok mélyen, s többnyire negatívan érintik őket. A politikus példaként a tankötelezettség felső korhatárának 15 évre való leszállítását, az új közfoglalkoztatási programot, és az egykulcsos adórendszer bevezetését nevezte. Szerinte a kormány olyan helyzetet hívott életre intézkedéseivel, mely alapvetően ellentétes azzal a szándékkal, hogy a szakmailag jól képzett, de munka nélkül maradt emberek visszatérhessenek a munkaerőpiacra. „Mindezeket a gondolatokat addig fogjuk ismételni, míg a kormány nem változtat a jelenlegi negatív gyakorlaton” – szögezte le az országgyűlési képviselő.

Dr. Varga László úgy látja: az Orbán-kormány intézkedései (például az igazságtalan egykulcsos adórendszer bevezetése, a közfoglalkoztatási program átalakítása) miatt csak nőtt a szociális feszültség megyénkben, térségünkben. Hangsúlyozta, hogy a közfoglalkoztatási program átalakítása, az arra fordítható összegek brutális csökkentése miatt 93 ezerrel több munkanélküli volt az országban januárban tavaly decemberhez képest. Ez már csak azért is sajnálatos, mert megyénkben nagyon sok olyan település található, ahol a közmunka jelentette az egyetlen megélhetési forrást. „Ha a kormány nem lép ebben az ügyben azonnal, s a jelenlegi helyzet eszkalálódik, az előbb-utóbb szociális katasztrófához vezet” – jelentette ki.

Dr. Varga László hibásnak nevezte a táppénzekkel kapcsolatos kormányzati intézkedéseket is. Szerinte a kormány ezzel beismeri, hogy gyakorlatilag csalónak tekint mindenkit, aki táppénzre megy. „Ezzel szemben az az igazság, hogy hazánkban az OECD tagországokat alapul véve az átlagnál kevesebben mernek táppénzre menni. Gyakran ezt még akkor sem teszik meg, ha súlyos betegek, mert féltik az állásukat” – szögezte le a megyei elnökhelyettes. Dr. Varga László kritizálta a rokkantnyugdíjasok rendszerével kapcsolatos kormányzati terveket is. Mint mondta, a Széll Kálmán Terv százezer rokkantnyugdíjast vezetne vissza a munka világába, elsősorban részmunkaidős foglalkoztatással, ennek azonban jelenleg, mikor csúcson van a munkanélküliség, nincsen realitása. Miért pont most kell ilyen lépéseket megtenni? – tette fel a kérdést.

Lukács András a megyei kórház-integrációval kapcsolatban hétfőn kiadott megyeházi közleményről beszélt. Sérelmezte, hogy dr. Mengyi Roland közgyűlési elnök a közgyűlés nevében reagált a kórházi érdekvédők és a betegek tiltakozására, noha a közgyűlés ebben az ügyben semmiféle állásfoglalást nem hozott. Bírálta a közlemény tartalmi részét is. Szerinte nem igaz, hogy az integráció pusztán racionalizációs lépés lenne. „Szerkezet-átalakításról, fölöslegessé váló ingatlanokról hallani ebben az ügyben, s az ezeket firtató kérdéseikre sem az érdekvédők, sem pedig a betegek nem kaptak választ a megye vezetésétől. Nem tájékoztatták őket, bizonytalanságban telnek a napjaik” – vélekedett Lukács András. Éppen ezért hazugságnak nevezte azt a közleményben szereplő mondatot, mely szerint „dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke valamennyi megyében élő ember véleményét figyelembe veszi, ennek okán konzultáció is kezdődött.”

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…