2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Újabb „ZEBRA” akció Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

A gyalogosok közlekedésbiztonsági helyzetének javítása érdekében a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság március 19-én újra „Zebra” akciót hajtott végre Miskolcon. Bár a megyében a gyalogátkelőhelyek környékét a járőrök folyamatosan, visszatérően ellenőrzik, idén március 03-án egy nagyobb, a megye egészére kiterjedő átfogó „zebra” akciót hirdetett meg és hajtott végre a rendőrség.

A most ismételten megtartott ellenőrzés aktualitását az adta, hogy 2011 év első két hónapjában Borsod-Abaúj-Zemplén megye közútjain 27 gyalogost ütöttek el, melyből 7 gázolás gyalogátkelőhelynél történt. A bekövetkezett gyalogos-balesetek kimenetelét tekintve 3 végződött a gyalogos halálával, 11 súlyos, 13 pedig könnyű sérüléssel járt.

A rendelkezésre álló adatok alapján a bekövetkezett balesetekből 7 esetben (26%) vetődött fel a gyalogos felelőssége, melyek közül 3 súlyos és 4 könnyű személyi sérüléssel végződött. A fennmaradó 20 balesetben (74%) a gépjármű vezető felelőssége volt megállapítható.

A megyeszékhelyen az elmúlt szombaton megtartott egész napos akció során a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Forgalomellenőrző Alosztályának munkatársai összesen 108 fő gépkocsivezetőt és 47 fő gyalogost vontak ellenőrzés alá.

A rendőrségi tapasztalatok alapján elmondható, hogy a nyilvánosság előtt előre nem publikált akcióban a járőrök lényegesen több szabályszegést észleltek, mint a március elején sajtó nyilvános keretek között megtartott ellenőrzés során. Sajnos általánosnak mondható, hogy a zsúfolt nagyvárosi közlekedési forgatagban a közlekedők sietnek, ezáltal kevésbé előzékenyek és nem tartják be közlekedési szabályokat, ami számos baleseti veszélyforrást hordoz magában.

Tett intézkedések, alkalmazott szankciók:

· 17 fő gépjárművezetővel szemben szabálysértési feljelentés megtétele,

· 12 fő gépjárművezetővel szemben közigazgatási eljárás megindítása,

· 8 fő gépjárművezetővel szemben 59 ezer Ft, illetve 9 fő gyalogossal szemben 27 ezer Ft. helyszíni bírság került kiszabásra,

· 38 fő gyalogos és 13 fő gépjárművezető részesült figyelmeztetésben.

A forgalomellenőrző alosztály munkatársainak főként a tilos jelzés-, valamint az elsőbbségi szabályok figyelmen kívül hagyása, illetve a gépjármű műszaki érvényességének hiánya, továbbá ittas vezetés miatt kellett intézkedést kezdeményezni.

A gyalogosok közlekedésbiztonsági helyzetének javítása érdekében a rendőrség Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében a továbbiakban is fokozottan ellenőrzi majd a gyalogátkelőhelyek környékét.

B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek