2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Vasrács mögött a fémgyűjtők

Újabb fémgyűjtőket gyűjtöttek be és vettek őrizetbe tegnap a rendőrök Miskolcon.
Vasszigor: kiképzőtiszttel találták szembe magukat a fém tolvajok

Március 18-án délelőtt a miskolci Rózsás dűlőben több elkerítetlen telekről különböző fém és vasanyagokat szedett össze és tulajdonított el 20.000 Ft-ot meg nem haladó értékben két helyi férfi. Pechükre a dűlőből lefelé jövet szembe találkoztak a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szolgálatban lévő kiképzőtisztjével, aki nyomban elszámoltatta a két férfit.

Ugyancsak tegnap, pontban délben a Miskolc, Andrássy úton a felbontott villamos sínpálya területéről mintegy 10 kilogrammnyi vasalátétet és csavarokat kívánt eltulajdonítani egy 58 éves helyi férfi. A kiérkező járőrök még munka közben érték tetten a bontási területen „mezgerlő” elkövetőt.

A fémhulladék-begyűjtő személyeket a Miskolci Rendőrkapitányság – gyorsított bírósági eljárás lefolytatása céljából – szabálysértési őrizetbe vette.

A péntek 18-ika is rossz ómen a miskolci fém tolvajoknak!

A rendőrség bűnügyi őrizetbe vette azt a 37 éves helyi férfit, aki tegnap este hat óra körüli időben egy körbekerített miskolci telephelyről kívánt vashulladékot alig több mint ezer forint értékben eltulajdonítani. A lopást észlelő biztonsági őrök a tolvajt elfogták és a rendőrök kiérkezéséig a helyszínen visszatartották.

A Miskolci Rendőrkapitányság az elkövetőt – a lopás vétség miatt indult büntetőügyben – gyorsított eljárásban tervezi bíróság elé állítani.

Információs háttér

Büntető törvénykönyv – Lopás:

„316. § (1) Aki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa, lopást követ el.

(2) A büntetés vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztés, ha a lopást kisebb értékre, vagy a szabálysértési értékre elkövetett lopást

a) bűnszövetségben,

b) közveszély színhelyén,

c) üzletszerűen,

d) dolog elleni erőszakkal – ideértve azt is, ha a dolog eltulajdonításának megakadályozására szolgáló eszközt állagsérelem okozása nélkül eltávolítják, vagy a dolog eltulajdonításának megakadályozására alkalmatlanná teszik -,

e)

f) helyiségbe vagy ehhez tartozó bekerített helyre megtévesztéssel vagy a jogosult (használó) tudta és beleegyezése nélkül bemenve,

g) hamis vagy lopott kulcs használatával,

h) lakást vagy hasonló helyiséget az elkövetővel közösen használó sérelmére,

i) zsebtolvajlás útján,

j)követik el.”

A büntető törvénykönyvhöz fűzött kommentár szerint a lopás elkövetési tárgya ingó dolog, amely az elkövetőnek idegen, ugyanakkor értéket képvisel.

„Idegen dolognak” számít, tehát az ami nincs az elkövető tulajdonában, viszont más természetes, vagy jogi személy tulajdona. Ugyancsak idegen dolognak tekintendő az őrizetlenül hagyott dolog, a tévedésből vagy véletlenül a szemétbe került dolog, valamint a természet kincsei, állatai és az állatok származékai is. Így mindezen dolgok jogtalan eltulajdonítása lopásnak minősül.

Szabálysértésekről szóló törvény – Tulajdon elleni szabálysértés:

157. § (1) „Aki

a) húszezer forintot meg nem haladó értékre lopást, sikkasztást, jogtalan elsajátítást, orgazdaságot,

b) húszezer forintot meg nem haladó kárt okozva készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélést, csalást, szándékos rongálást,

c) húszezer forintot meg nem haladó vagyoni hátrányt okozva hűtlen kezelést követ el, úgyszintén, aki e cselekmények elkövetését megkísérli, elzárással vagy százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.”

A Miskolci Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek