2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Settenkedve emelt távhőárat a Fidesz!

Settenkedve emelt távhőárat a Fidesz Miskolcon: az önkormányzat városgazdálkodási és -üzemeltetési bizottsága pénteken délután rendkívüli napirendi pontként megtárgyalta és elfogadta azt a dr. Kriza Ákos polgármester által jegyzett előterjesztést, melynek alapján március 31-ével a távhőszolgáltatás hődíja 4 százalékkal, a vízfelmelegítés díja pedig 3 százalékkal emelkedik.- írja Tompa Sándor miskolci önkormányzati képviselő, a városgazdálkodási és –üzemeltetési bizottság tagja. Tették mindezt úgy, hogy a közgyűlés március 10-i rendeletmódosítása szerint április 1-jével a szolgáltatás alapdíja nőtt volna. Volna. Mert közben az Országgyűlés március 16-án úgy döntött, hogy a távhőszolgáltatás legmagasabb hatósági árának megállapítása a nemzeti fejlesztési miniszter hatáskörébe kerüljön. Az elfogadott törvény tartalmazza, hogy a miniszteri rendelet „hatályba lépéséig a 2011. március 31-én alkalmazott árakat kell alkalmazni”. Vagyis, mint arra az MSZP nevében dr. Simon Gábor éppen pénteken délelőtt rámutatott, az önkormányzati rendeletmódosítás értelmetlenné vált. Ez az egész komédia elkerülhető lett volna, ha a miskolci fideszes országgyűlési képviselők beszélő viszonyban lennének a városvezetéssel, s ismertetnék dr. Kriza Ákossal a kormányzati terveket. De a jelek szerint nincsenek, noha a városvezetés tagja, dr. Zsiga Marcell alpolgármester történetesen országgyűlési képviselő is egyben. Egyik héten megszavazza a miskolci távhődíjemelést önkormányzati képviselőként, a másik héten pedig ellene szavaz országgyűlési képviselőként.

Ami viszont a díjemelést illeti: dr. Kriza Ákos és társai lopakodva, settenkedve, a kormányzati szándékkal szembehelyezkedve az önkormányzat városgazdálkodási és -üzemeltetési bizottságán keresztül kicselezik a kormányt. Mivel az alapdíjhoz március 31-ig nem nyúlhatnak (ahhoz közgyűlési döntés szükséges), megemelik a hődíjat és a vízfelmelegítési díjat, hiszen ehhez a bizottsági döntés is elegendő. Ezzel a sunyi módon bevezetett áremeléssel ráadásul még rosszabbul is járnak a miskolciak, hiszen minél többet fogyasztanak, annál több forint az a bizonyos 4, illetve 3 százalék.

AZ MSZP követeli dr. Kriza Ákostól, hogy – hiszen polgármesterként ehhez joga van –, érvénytelenítse az óriási lelkesedéssel eltitkolt bizottsági döntést. Ha ezt nem teszi, mert ehhez is joga van, s mert álszent módon ő maga is díjemeléspárti, noha a helyi önkormányzati újságban Karácsonykor megjelent interjú tanúsága szerint decemberben még nem volt az, akkor legalább tisztességes módon álljon ki az emberek elé, s mondja el: így döntött. Sunyi akciójáról ugyanolyan lelkesedéssel számoljon be, mint amilyen lelkesedéssel az elmúlt hetekben a becsületébe gázolt az előző városvezetésnek, a Miskolc Holding korábbi menedzsmentjének, a Miskolcért korábban dolgozó, de nem fideszes pártkatonaként működő embereknek.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek