2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • A világ magyarságának fesztiválhangulatú találkozója Balatonlellén

A világ magyarságának fesztiválhangulatú találkozója Balatonlellén

Négy napon át, nyolc helyszínen több mint száz programra kerül sor az I. Magyar Világtalálkozón, – június 30-a és július 3-a között – Balatonlellén. A világ számos országából, az összmagyarság valamennyi korosztályából várják a résztvevőket, s e fesztiválkeretű rendezvénysorozaton a kultúra, a tudomány, a művészet, a gazdasági élet és a sport világának jeles képviselői mutatkoznak be – hangzott el a Budai Várban megtartott, nagy médiaérdeklődéssel kísért sajtótájékoztatón, Joó Géza, a rendezvény egyik szóvivőjének tolmácsolásában, miután a jelenlévők meghallgatták Pintér Tibor előadóművész énekét. A Szervező Bizottság elnöke, dr. Tanka László elmondta: a Világtalálkozó megrendezésének alapját, a külhoni magyarság körében végzett közel másfél évtizedes kapcsolatépítés, a médiaháttér, a különféle rendezvények, a terebélyesedő Világklub-hálózat jelenti, s céljuk, hogy megteremtsék a határokon átívelő sokszínű és kölcsönös előnyökre épülő kapcsolatkialakítás és együttműködés lehetőségét. Az üzenete: a hagyományaink és értékeink mentén történő összefogásunk által legyünk ismertek a világban.

Balatonlelle lakossága szeretettel várja az idelátogatókat, s mindent megtesznek annak érdekében, hogy kellemesen érezzék magukat a vendégek, mondta Kenéz István, a város polgármestere, hozzá téve, hogy a lelleiek jelentős része aktívan is részt vállal a teendőkből. Nagyváradi-Kis Anna konferencia-igazgató arról beszélt, hogy a Magyar-Lengyel Barátság Napja, valamint a látványos megnyitó ünnepséget követően Magyarsághíd, Hungarikumok a nagyvilágban címmel a magyar-magyar együttműködésen alapuló lehetőségeket tekintik át, de a karitatív és egészség témakörökben is rendeznek fórumokat. – ez utóbbi témakör fővédnöke Schmittné Makray Katalin, a Magyar Köztársaság Elnökének felesége, szakmai védnöke pedig dr. Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára.

A Világtalálkozó tíz nemzeti standján találkozhatnak majd az érdeklődők a különböző országokból érkező magyarokkal, ahol a személyes kapcsolatok kialakítására nyílik lehetőség – erről Fedor Aliz, a Találka Tér szervezője beszélt.

Számos szórakoztató programra is sor kerül, s a neves előadóművészek (Demjén Ferenc, Pataki Attila, Keresztes Ildikó, Tamás Gábor, Király Viktor) fellépése mellett különféle eseményekre is sor kerül, így megválasztják a 20 jelölt közül a Magyarok Világszépét, a Világtalálkozó szépségkirálynőjét – erről Both József és Nándori József szervezők beszéltek, (bővebb információ: www.magyarokvilagszepe.hu). Vincze Magdolna, a MÁV-START Zrt. képviseletében bejelentette, hogy 50 %-os alkalmi menettérti kedvezménnyel támogatják a rendezvényre érkezőket. Ugyancsak elhangzott, hogy március 16-tól már számos helyszínen, – így a www.vilagtalalkozo.hu honlapon is – kaphatók, jelentős kedvezménnyel a belépőjegyek, s több településről kirándulóbuszokat indítanak egy-egy nap programjaira.

A Világtalálkozó alkalmából, tölgyfából faragott, több mint két méter magas, Megmaradásunkért emlékművet avatnak, (Farkaslaki Jakab György erdélyi fafaragó művész felajánlása), amelynek a talapzatába a találkozó résztvevőinek Üzenet az utókornak elnevezésű egy mondatos üzeneteit helyezik majd el, amelyet csak ötven év múlva lehet majd kibontani… Az emlékmű kicsinyített mása képezi  A Világ Magyarságáért elismerést, amelyet a világ különböző országaiban élő hat olyan személy vehet át, akik sokat tettek itthon és külhonban magyarságunk fennmaradásért.

Fölsorolni is nehéz lenne, mi minden szerepel még a programokban: Csillagok, csillagok folklórfesztivál, táncház, Csárdáskirálynő színházi előadás, Nemzeti Lovagi Torna Bajnokság, igazi falusi lagzi, helyszíni házasság megerősítéssel, veterán autós találkozó, sólyomreptetés, íjászverseny, nemzeti ulti bajnokság – s minderről folyamatos élő internetes közvetítés, s Üzenőfal – szerte a nagyvilágba.

A  Hungarikum Falu, a  Kézművesek Utcája, a Bor és Pálinka Falu,  a Magyar Ízek  Utcája, s a Kárpát-medence konyhája , s az ezen termékeket megjelenítő standok tucatjai  kiemelt figyelmet kapnak  – erről Kéki Hilda, a gasztronómia területének irányítója, a  budapesti Székelykapu Étterem tulajdonosa beszélt, aki  mondandóját követően  ízes finomságok kóstolójára hívta  meg  a sajtótájékoztató népes közönségét, s megismerhették a  világtalálkozó kabaláját is, a magyar pulit.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek