2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kék-Hírek
  • »
  • Minden ügy fontos! – Szabálysértési őrizetek az Encsi Rendőrkapitányságon

Minden ügy fontos! – Szabálysértési őrizetek az Encsi Rendőrkapitányságon

Az év első két hónapjában összesen 135 esetben indított eljárást tulajdon elleni szabálysértés miatt az Encsi Rendőrkapitányság.

Az esetek túlnyomó többségében – 121 alkalommal – falopás miatt, de előfordult orgazdaság, rongálás, illetve csalás is. A statisztikai adatokat tovább elemezve kiderül, hogy a kapitányság 17 főt vett szabálysértési őrizetbe lopás miatt. Ebből 11-et állított bíróság elé a rendőrség gyorsított eljárás keretében. A lopások minden esetben tüzelőfa beszerzésére irányultak, amelyet a települések közelében lévő erdős területekről tulajdonítottak el. A bíróság kilenc esetben szabott ki elzárást, míg mások pénzbírságot, illetve figyelmeztetést kaptak. A tulajdon elleni szabálysértések során három alkalommal büntető feljelentést tett a hatóság az elkövetőkkel szemben kiskorú veszélyeztetése miatt. A gyanú szerint arra vették rá a gyerekeket, hogy a szabálysértést velük együtt kövessék el.

Információs háttér:

A közbiztonság javítása érdekében szükséges egyes törvénymódosításokról szóló 2010. évi LXXXVI. törvény szigorító rendelkezései értelmében 2010. augusztus 19-től a tulajdon elleni szabálysértések elkövetői – legyenek azok fiatal vagy felnőtt korúak – elzárással is sújthatóak.

A rendőrség többek között ezen ügyekben is a tényállás felderítése, az elkövető kilétének megállapítása, valamint a bizonyítási eszközök felkutatása és biztosítása érdekében úgynevezett „bírósági eljárást előkészítő eljárást” folytat le. Ennek során – tettenérés esetén – az elkövetőt gyorsított bírósági eljárás lefolytatása céljából őrizetbe veheti.

A törvényi szigorításon túlmenően a kistelepüléseken élők szubjektív biztonságérzetének javítására, a termény és falopások megelőzése és megakadályozása érdekében Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében az elmúlt időszakban számos helyi együttműködés született, továbbá több közös járőrszolgálat indult útra főként rendőrök, erdészek, mezőőrök és polgárőrök részvételével.

Az Encsi Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: MRFK: Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek