2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Konyonyafesztivál és búsójárás

A jövő hétvégén 11. alkalommal rendezik meg Miskolcon a népszerű Kocsonyafesztivált, amelynek idei díszvendége Mohács. A hagyományosnak mondható gazdag gasztronómiai és zenei kínálat mellett újdonság, hogy lesz busójárás, vizsolyi Biblia manufaktúra is a február 18-20. között zajló fesztiválon. A részleteket a szervezők a miskolci Bortanya Étteremben megtartott sajtótájékoztatón ismertették, és bemutatkozott a fesztivál „vendégfigurája” vagyis egy busó álarcos.
A Kocsonyafesztivál főszervezője, Rózsa Edit hangsúlyozta, hogy a 2011-es fesztivál az összefogás, a szolidaritás fesztiválja. Ezen kívül – mivel Magyarországé fél évig az EU elnökség – az európai gasztronómia finomságait is megkóstolhatják a vendégek, lesz többek között Kárpát-medence koktél is, melyet a Szinva-teraszon nyíló új szórakozóhelyen meg is kóstolhatnak. Bemutatkozik a mohácsi busójárás, Rákóczi Ferenc „dédunokája”, Rákóczi Zsigmond „személyesen” tiszteletét teszi és bemutatja a Vizsolyi Bibliát. Egy speciális 16. századi elven működő manufaktúrával mindenki elkészítheti a Biblia első oldalát emlékbe, a szolidaritás jegyében pedig idős egyesületek képviselői  dolgoznak segítőként a fesztiválon.

A Harmadik Kor Egyeteme Alapítvány elnöke, Dobos László elmondta, hogy a nyugdíjasok segítik a fesztivál munkáját – elsősorban a Zöld Sátorban és egyéb sátrakban segédkeznek majd. Céljuk, hogy aktívan közreműködjenek, ezzel is megmutatva, a szépkorúak is hasznos tagjai a társadalomnak, akik ezúttal önkéntes munkájukkal járulnak hozzá a fesztivál sikeres lebonyolításához.

Idén is felépül a bálaszínház, ahol izgalmas programok várják a közönséget, lesz közös gitár és énekóra. Az esemény központi helyszíne idén is a Hősök tere lesz, amit erre a három napra a busók tiszteletére „Busó térré” kereszteltek.

Vikár Csaba, a mohácsi polgármesteri hivatal kulturális szervezője elmondta, hogy nagy öröm és megtiszteltetés számára, hogy Mohács és Miskolc tavaly év végén írt alá megállapodást, melynek keretében 2011-től együttműködik a két város. Ennek részeként a miskolci fesztiválozók megismerhetik a busójárás hagyományait.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek