2024. 06. 30. vasárnap

Pál
1 EUR 395 HUF
1 GBP 467 HUF

Közgyűlés: Középpontban a költségvetés Tokajban

Először tartott idén nyilvános ülést Tokaj város képviselőtestülete február harmadikán délután (ebben az esztendőben már volt egy telefonon összehívott zárt ülés). A városatyák csütörtöki tanácskozásukon húsz pontról tárgyaltak rendes ülésükön, a fő napirendi pont a 2011-es költségvetés volt.
A testület előtt beszámoltak a munkanélküliség helyzetéről is. Posta György tájékoztatása szerint nem történt jelentős változás az álláskeresők számában, a gond pedig ugyan az, ami eddig is volt.

– Nincs elsődleges munkaerőpiac, mert nincs olyan vállalat, üzem Tokajban, aki elszívná a munkaerőt. A legnagyobb munkáltató továbbra is az önkormányzat, a jelenlegi helyzeten az változtatna, ha olyan cégek települnének a városba, akik nagy létszámot foglalkoztatnak – mondta a tokaji munkaügyi központ decemberben leváltott vezetője. (Az átszervezés után tavaly december kilencedike óta Gáborné Borbély Beáta vezeti a hivatalt.)

Az előző évben a megyében 11 ezerrel lett több munkanélküli, a tokaji térségben is több mint 300-al van több álláskereső, mint eddig voltak.
Ifj. Dévald István független képviselő arról érdeklődött Posta Györgytől, hogy a tavaly bezárt Bodrog-Zár Kft. megmenthető lett –e volna. A hivatal volt vezetője elmondta, a cég örkényi, és nem a tokaji üzemével voltak problémák, a félkész termékek szállítása így már nem érte meg a vállalkozásnak. Hozzátette, a társaság két vezetője közül a kisebb hányad tulajdonosa ellenezte a tokaji üzem bezárását, de az üzleti érdekek miatt másként döntöttek.

Májer János polgármester hozzátette, ez a cég volt az, aki pár évvel ezelőtt megvásárolta az úgynevezett Cigánygödör területét azzal a szándékkal, hogy ott üzemet létesít. A beruházást nem kezdték el néhányhetes piacvesztés miatt, az erre a célra igényelt és elnyert 50 millió forintos támogatást pedig visszafizették az államkasszába.

Napirenden volt a város 2011-es költségvetése is. A számítások szerint idén 418 millió 767 ezer forintos működési hiánnyal kell számolnia Tokajnak. Ez az összeg az előző évről áthozott több mint 154 milliós és az idei, 263 milliós, úgynevezett várható hiányból tevődik össze.
– Ezen kívül további, körülbelül 200 millió Ft fejlesztési hitel felvétele lesz még szükség – tette hozzá lapunknak Siku Lóránt független képviselő a város pénzügyei kapcsán.

A példa nélküli hiány annak köszönhető, hogy 2010-ben, tovább csökkentek a szükségesnél egyébként is alacsonyabb, az állami feladatokat ellátó önkormányzati szervek támogatása (Okmányiroda, Körzeti Építési Iroda, Körzeti gyámhivatal). De kevesebb lett az állam által átengedett SZJA bevétel is, csökkent a közmunkások állami támogatási rendszere és az iparűzési adóbevétel is.

– Tavaly kevesebb beruházás volt, mint az azt előző évben, és nem fizetik az idegenforgalmi adót, kivéve a nagypanziók és kollégiumok. Tokaj nem tudta teljesen ÖNHIKI-vel, és egyéb pályázatokkal csökkenteni az intézmények fenntartásával járó költségeket – mondta Májer János.

– Az idei évre tervezett költségvetés további tárgyalásokat igényel, javaslatokat kérnek az intézményektől, hogy hol lehet tovább spórolni, de ezen lesznek a képviselők is. Szükséges egy egységes konszenzus kialakítása, ezt a helyzetet a visszájára kell fordítani – tette hozzá a város első embere.

Szegedi Tibor független képviselő is azt javasolta, hogy dolgozzanak tovább a költségvetésen és a február végi ülésen döntsenek róla. A törvény szerint március 15 –e előtt kell elfogadott költségvetést készíteni, különben nem jár a normatíva. Szabóné Suszterics Gizella, a tokaji önkormányzat gazdasági irodájának vezetője azt mondta, további csökkentéseket nem tud beépíteni a költségvetésbe politikai határozatok nélkül és segítséget vár arra a képviselőktől, hogy hogyan lehet ezt megtenni vagy miként lehet a bevételeket növelni.

– Nagy a tét, drámai a helyzet – mondta Siku Lóránt, hiszen ekkora hiánya sosem volt a Tokajnak. Alig van a városnak bevétele, és a jelenlegi ingatlanpiac sem alkalmas arra, hogy esetleg eladással fedezzék a hiány egy részét. A képviselő megkérdezte a jelenlévő pénzügyi szakembereket, hogy egy ilyen hiánnyal mikor válik a város fizetésképtelenné, vagyis igaz-e, hogy az éves adóság szolgálat maximumát legkésőbb 2012-ben érik el és akkor csőd állhat be?

– Nem az a cél, hogy bárkit ellehetetlenítsünk, de mindent meg kell tenni, hogy Tokajt ne hozzuk azoknak a városoknak a szintjére, akiknek több milliárdos hiánnyal kell megküzdeniük – mondta a képviselő.

A jelenleg elkészült költségvetést első olvasatban megtárgyalták, s egyfajta irányadásnak tekintik azt. Tovább dolgoznak rajta, és elkezdik az ismételt egyeztetést az intézményvezetőkkel is.

Zárt ülésen döntött arról a képviselőtestület, hogy leveszik a napirendről a bormúzeum beruházásával kapcsolatos pontot. Siku Lóránt lapunknak elmondta, a város jelenlegi gazdasági helyzete nem teszi lehetővé egy ilyen beruházás részfinanszírozását.

Dóka János képviselő arról tájékoztatta a tokaj.hu-t, hogy a Városi Kincstár élelmiszer beszerzésével kapcsolatos napirendi pontról sem tárgyalt zárt ülésen a plénum. A testület azért döntött úgy, hogy később tárgyalja ezt a kérdést, mert szeretnék elérni, hogy egyszerűsített közbeszerzéssel, a helyi termelőktől és helyi zöldség gyümölcs kereskedőktől bekért árajánlatok versenyeztetésével kerüljenek kiválasztásra a Városi Kincstár beszállítói.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek