2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

A Jobbik nem támogatja a szelektív megszorításokat Budapesten

A Fővárosi Közgyűlés hétfői ülésén több olyan napirendi pont is szerepel, amely cáfolja a városvezetés azon állítását, miszerint Budapest pénzügyi-gazdálkodási válságban van. A költségvetési szigor és a takarékosság hangzatos szándéka ugyanis nem következetesen érvényesül. Egy, a 4-es metró építésével összefüggő előterjesztésből az derül ki, hogy a 2006-2012 közötti időszakban „mérnöki szolgáltatás” végzésére szánt 7,5 milliárd forint már 2010-ben elfogyott. E tényt még csak nem is indokolják, viszont a szolgáltatást végző cég szerződésének meghosszabbításáról tájékoztatják a közgyűlést.

A Budapesti Bábszínház, illetve a Katona József Színház vezetőinek munkabérére bruttó 900.000 forintot és egyéb juttatásokat terjesztenek elő, ami így megközelíti a havi másfél millió forintot. A Centrál Színház esetében egyetlen színész alkalmazására – aki az igazgató felesége – a színmű bemutatójáig szóló próbákra bruttó 1,25 millió forintot, majd előadásonként 87.500 forintot akarnak megszavazni. A Thália Színház szerződése szerint egy színházi darab rendezéséért 2,2 millió forint megbízási díjat adnának.

De az új összetételű közgyűlésben több esetben is fogadtak már el olyan határozatot, amelyről nehezen bizonyítható, hogy a budapestiek érdeke lenne. Ezek egyike a Velo-city konferencia vendégül látása, ami nagyságrendileg 400 millió forintot meghaladó teher a fővárosnak.

Mindezekkel összefüggésben a Jobbik a bejelentésétől kezdve üdvözölte, hogy a Sziget Fesztiválnak is hozzá kell járulni a főváros bevételeihez, de az 50 millió forint területhasználati díjat – a tervezett megszorítások mellett – elfogadhatatlanul alacsonynak tartjuk.

A Jobbik tisztában van azzal, hogy az új városvezetésnek hatalmas feladat áttekinteni az elmúlt húsz év gyászos örökségét, de elvárjuk, hogy a közgyűlés elé kerülő kérdésekben, kemény és határozott költségvetési politikát és a „Demszky-rendszer” elszámoltatását érhessük tetten. Vagy szorítsunk meg minden területen, vagy ne állítsuk, hogy Budapest katasztrofális gazdasági helyzetben van. A szelektív megszorítások idejének legyen vége mindörökre!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek