2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Ózdon 800 millió forint az olvasás népszerűsítésére

Ózdon 800 millió forint az olvasás népszerűsítésére

Az ózdi könyvtár életére is kihatással lehet a mű- és olvasó-központú Márai-program – mondta el az Ózdon megtartott Dialógusok konferencia keretében Jankovics Marcell, a Nemzeti Kulturális Alap elnöke. A program legfontosabb célcsoportját azon olvasók képezik, akik a világ bármely pontján magyar szépirodalmat, tény- és szakirodalmat, illetve ezek idegen nyelvű fordításait kívánják olvasni.

 

A megújult magyar kisebbség és nemzetpolitika irányvonalainak megismerése mellett a kulturális pályázatok is kiemelt szerepet kaptak az Olvasó tánctermében megtartott kétnapos konferencián. Jankovics Marcell szerint a hazai könyvpiacon megjelenő legfontosabb művek a könyvtárak közvetítésével kell, hogy eljussanak az olvasókhoz, ezért még ebben a hónapban elindul hazánkban a Márai-program. A Nemzeti Kulturális Alap elnöke úgy véli: a program közvetve és közvetlenül segítséget tud majd nyújtani mindazon piaci és állami szereplőknek, amelyek a művek létrehozásában, megjelenésében és az olvasókhoz való eljutásában szerepet játszanak, azaz: a szerzőknek, a könyvkiadóknak és a könyvtáraknak.
– A könyvtárlátogatóknak közel fele gyermek korosztályhoz tartozik, ami azt jelenti, hogy itt tudnak találkozni az értékes irodalommal –fogalmazott Jankovics Marcell. – A jó könyvtárak természetesen eddig is ezt a vonalat követték, de az anyagi lehetőség korlátozott számukra. Ebből kifolyólag az ilyen segítség meghatározó lehet, hiszen ezer könyvről, ezer nem akármilyen magyar könyvről van szó.

Az évi egymilliárd forintos keretösszegű projekt négy részprogramból áll össze. 800 millió forint jut 592 magyarországi és 48 határon túli magyar könyvtár állományának gyarapítására. 40 milliót fordítanak a magyar nyelvű alkotók számára kiírt Márai-ösztöndíjra, míg a kommunikációs részprogram keretein belül 95 millió forintot szánnak a kezdeményezés népszerűsítésére, honlapjának létrehozására, író-olvasó találkozók szervezésére.

Forrás:ozd.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…