2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

Az unió fővárosában „építi a várost” a zene

Valóban igaz, hogy „a zene várost épít”, hiszen az a megtiszteltetés érte Miskolcot, hogy az operafesztivál révén éppen a magyar európai uniós elnökség idején mutatkozhat be az unió fővárosában – hangzott el a január 11 – február 9. közötti rendezvénysorozat megnyitóján, Brüsszelben.
– Büszke vagyok arra, hogy miskolci vagyok, büszke vagyok a városra és az eredményeire, mondta Pelczné Gál Ildikó uniós parlamenti képviselő a brüsszeli Magyar Kulturális Intézetben rendezett Bartók grafikus szemmel című kiállítás, egyben az egész rendezvénysorozat megnyitóján – írta a minap.hu internetes portál. A képviselő hangsúlyozta: külön öröm, hogy a város az operafesztivál által mutatkozik be Brüsszelben, és ez a bemutatkozás egybeesik a január 1-jén kezdődött féléves elnökségi időszakkal. – Ez nagy megtiszteltetés a városnak és a fesztiválnak, Miskolcon valóban igaz, hogy „a zene várost épít”. A kiállítás anyagát és a kiállítást kísérő, Miskolc várost bemutató filmet is örömmel ajánlom a belga látogatóknak! – jelentette ki.
A megnyitóról az MR1 180 perc című műsorában »

A tárlat a Miskolci Galéria gyűjteményében őrzött Bartók Mappa 15 alkotását mutatja be. A műveket Bán András, a Miskolci Galéria igazgatója ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

– Örvendetesnek tartom, hogy a 2010-es fesztiváli bemutató után a Bartók Mappa Brüsszelben is látható. A 1970-80-as években a grafikai ábrázolás nagy reneszánszát élte. A művészek szívesen foglalkoztak Bartókkal és az általa feldolgozott témákkal. A Mappa alkotói közül már sokan nem élnek, vagy idős koruk miatt nem aktívak, művészeti megoldásaik és mondanivalójuk ma is aktuális.

A megnyitót záró Bátor Tamás, az operafesztivál igazgatója a fesztivál tíz évére utalva az összefogás fontosságára hívta fel a figyelmet. Ez segítette át a nehézségeken a „Bartók + …”-t az elmúlt évtizedben, és ez tette lehetővé azoknak az előadásoknak a megvalósítását, amelynek révén a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál kivívhatta elismertségét. Ennek következő állomása 2011-ben a Liszt-évhez kapcsolódva Liszt Ferenc Don Sanche című operájának bemutatója lesz, amelyet beírtak az európai fesztiválnaptárba is – hívta fel a figyelmet az igazgató.

A bemutatkozó rendezvénysorozatnak koncertek, kiállítások, gasztronómiai bemutatók is részei. Mindebből kis ízelítőt rögtön az első este kapott a közönség: a tárlatmegnyitó után az Anima Vonósnégyes adott koncertet.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…