2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Humánum és Hivatás

A rendőri hivatás és a humánum rokon értelmű kifejezések. Természetesen vannak olyan esetek, amikor a határozottság célravezető eszköz a rendőr kezében, de számos olyan példa igazolja a fenti állítást, amelyek túlmutatnak a hétköznapokon. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság 2010-es utolsó sajtóközleménye egyszerre jeleníti meg a rendőri hivatást és az emberiességet.

Valóságos végtelen történet A hátrányos helyzetű gyerekeket gondozó Abaújszántón működő Hegyalja Lakásotthon vezetője köszönőlevelet fogalmazott meg a Szerencsi Rendőrkapitányság vezetőjének.

„Tisztelt Rendőrkapitány Úr! Ezúton szeretnénk megköszönni Nagy László nyomozó úr áldozatos munkáját. Nagyon sokat segített az abaújszántó Hegyalja Lakásotthonban történt falopás ügyében. Azóta is szívén viseli az itt nevelkedő tizenegy gyermek sorsát. Gyakran meglátogatja őket a lakásotthonban és az iskolában. Ez nagy segítséget jelent a dolgozóknak, hogy a gyerekek gyakori rendőri figyelemben részesülnek, ami kihat a viselkedésükre. Közvetlenségével elnyerte a gyerekek bizalmát, problémájukkal szívesen fordulnak hozzá. Köszönettel: a Hegyalja Lakásotthon lakói és dolgozói”

A közelmúltban a településen történt egy falopás, amelynek elkövetői szálai az otthonba vezettek. A nyomozással megbízott Nagy László r. zászlós először heves ellenállásba ütközött, amikor az érintetteket akarta meghallgatni. Majd taktikát váltott és MEGSZÓLÍTOTTA a tizenéves fiatalokat. A tagadás kapui megnyíltak és megoldódott az ügy. Mint utóbb kiderült a fiatalok a lakásotthont szerették volna megtámogatni egy kis tüzelővel, mivel már fogytán volt a készlet.

– A kialakult kapcsolatot egy szóval tudnám a legjobban kifejezni: csapatmunka – fogalmazott Madárné Túri Erzsébet gyermekvédelmi asszisztens. Az otthon volt vezetőjével Kriván Alexandrával nagy örömmel fogadtuk „Laci bácsi”, ahogy a gyerekek nevezik szakmai hozzáállását. Hiszen a főleg roma származású gyerekek sokat harcolnak a külvilággal és az előítéletekkel. A gyerekek megnyíltak előtte, és, ami nagy szó hallgatnak a tanácsaira. Ahogy mondani szokás a rossztól rosszat a jótól jót lehet tanulni –tette hozzá még Kriván Alexandra.

A gyermekvédelmi asszisztens hozzátette még, hogy a bűnmegelőzés tekintetében is eredményes a partneri kapcsolat, mivel az otthon lakói úgymond „Laci bácsi” óta nem követnek el vétségeket,

bűncselekményeket. Az általuk is áldásosnak ítélt rendőri felügyelet olyan tartást biztosít számukra, ami erkölcsileg támogatja őket a mindennapokban, és ezáltal elhiszik, hogy társadalmi elszigeteltségük nem tart örökké.

A Szerencsi Rendőrkapitányság Tállyai Rendőrőrsének nyomozója Nagy László r. zászlós korán elveszítette édesapját, így át tudja érezni a lakásotthonban nevelkedő főleg árva gyerekek helyzetét. Másodsorban a humánum és hivatás összekapcsolásával olyan bűnmegelőzési és szocializációs feladatokat is el tud látni, amelyek túlmutatnak hétköznapokon.

B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…