2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • A harmadfokú készültséget is meghaladó árhullám várható a Tisza középső szakaszán

A harmadfokú készültséget is meghaladó árhullám várható a Tisza középső szakaszán

A legmagasabb, harmadfokú készültséget is meghaladó árhullám várható a Tisza középső szakaszán, a Tisza-tó alatt – közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs csütörtökön az MTI-vel. A közlemény szerint további áradásokra kell felkészülni Kisköre és Szolnok között, valamint a Csongrád és Szeged közötti folyószakaszokon. A Tisza alsó szakaszán a Körösök egyidejű árhulláma miatt is tartós árvízzel kell számolni – tették hozzá. Jelenleg a magyarországi folyókon és folyószakaszokon 325 kilométer hosszon van harmadfokú árvízvédelmi készültség, míg másodfokú 966 kilométeren.

Mint írták, a belvízzel borított területek nagysága a védekezéssel érintett területeken több mint 3500 négyzetkilométer, ebből csaknem 2000 négyzetkilométer a vetés-szántó. A belvizes területek lefagytak, de a karácsonyi olvadás jelentősen növelte az elöntött területek méretét.

Az eddig is magas talajvízszintek tovább emelkedtek, és helyenként rekordot döntöttek. Az újabb csapadékfront és az enyhülés miatt elolvadó és összefolyó vizek a belterületeken növelték a veszélyeztetett településrészeket.
A belterületek védelme érdekében a vízügyi igazgatóságok a vízgazdálkodási társulatokkal összehangoltan növényzetirtást, iszaptalanítást, kotrást végeznek a csatornákon – tették hozzá az irányító törzs közleményében.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság csütörtöki közleményében az olvasható, hogy 12 megyében, 211 településen folyik ár- vagy belvízvédelmi tevékenység, a védekezésben 1488-an vesznek részt 391 szivattyúval és 58 munkagéppel.
A kitelepítettek száma 107-re növekedett. A lakosság ellátása minden településen biztosított, közlekedési fennakadás, közüzemi kimaradás nem történt – olvasható. (MTI

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…