2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

Az ellenzék csak dísznek kell?

A mai napon eltemettük az interpelláció jogát a fővárosban. A hatalom demokratikus kontrolljának egyik legfőbb eszközét a Fidesz frakciója egyszerű többséggel szüntette meg. A párt ezzel demokratikus elkötelezettségéről állított ki meglehetősen rossz bizonyítványt magáról. Az LMP az utolsó alkalmat megragadva ma öt interpellációt intézett a főpolgármesterhez.
Alkotmányos berendezkedésünk és kormányzati rendszerünk többpárti demokrácia, melynek fontos eleme a hatalom ellenőrizhetősége. Az ellenőrzés nélküli hatalom, amikor a hatalmon lévők azt csinálhatnak, amit akarnak, nem demokratikus. A kontrollt egyrészt a hatalomtól független szervek, mint az bíróságok, ÁSZ, másrészt a sajtó, valamint az ellenzéki pártok látják el. A demokratikus berendezkedésnek nélkülözhetetlen feltétele a hatalom ellenőrzésének lehetősége. A Fidesz eddigi cselekedetei nem hagynak kétséget afelől, hogy szűkíteni kívánja a kormányzásának ellenőrzésére hivatott intézményeket és eszközöket. Megnyirbálta az Alkotmánybíróság jogköreit, pártkatonát ültetett az állam szabályszerű gazdálkodását ellenőrző Állami Számvevőszék vezetői székébe, a sajtót pedig teljesen kiszolgáltatottá tette kénye-kedvének.

A Fővárosi Önkormányzat Fidesz-frakciója, folytatva a Fidesz-kormány demokráciát korlátozó intézkedéseit, egyszerű többségi szavazattal megvonta az ellenzéki pártoktól az interpelláció jogát. Az interpelláció nem egyszerűen a kérdezés lehetőségét jelenti, hanem az ellenzék egyik legjelentősebb jogosítványa kormányzati hatalom ellenőrzésére.  Ennek megszüntetésével a Fidesz irányította városvezetés nagymértékben akadályozza, hogy az ellenzék képviselői gyakorolják a demokratikus kontrollt. Az LMP budapesti frakciója ezt a demokratikus jogok durva korlátozásának tartja.

Korábbi ciklusokban, amikor ellenzékben voltak, a Fidesz képviselői gyakran éltek maguk is a hatalom ellenőrzésének ezzel az eszközével. Hatalomgyakorlásuk demokratikusságát minősíti, hogy egyik első intézkedésük volt ugyanennek a jognak a megvonása az ellenzéktől. A mai napon utoljára élhetett az ellenzék interpellációs jogával a fővárosban.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…