2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

Rogán ajándéka: házrombolás Karácsonyra?

Rogán Antal és a kerületi Fidesz-frakció támogatásával teljes gőzzel robog a Budapest világörökségét romboló buldózer a belváros szívében. A Csipak Péter nevével fémjelzett ingatlanfejlesztő vállalat beadta bontási kérelmét a Bécsi utcai házakra, melyek helyén plázakomplexumot építene. A bontási engedélyeket közvetlenül az ünnepek előtt, karácsonyi ajándékként kaphatja meg a nagyvállalkozó. Csipak Péter vállalkozása valószínűleg az ünnepek előtti utolsó munkanapon szeretné megkapni a bontási engedélyt. Ez okos taktikai húzás lehet a részükről, hiszen Karácsony és Újév között az emberek a szeretteikkel törődnek, pihennek, ezért kevéssé valószínű, hogy az utcára vonulnának tiltakozni, és a sajtó is az ünnepekkel van elfoglalva. Már csak azért sem légből kapott ez az feltételezés, mert az elvi építési engedély megszerzését is az augusztus 20-i nemzeti ünnepünkre időzítette az egykori parkolási cégvezető és ingatlanvállalkozó cége.
A Lehet Más a Politika fővárosi frakciója ezért a december 15-i közgyűlésen kezdeményezi az egyik lebontandó ház fővárosi védelmének visszaállítását. A Bécsi u. 10. alatti, Fischer házként ismert épület 2010. április 29-ig fővárosi védelem alatt állt, és a védelmet megszüntető áprilisi előterjesztés a házátépítéséről, átalakításáról szólt, bontásról nem volt szó benne.  Reméljük, hogy az új fővárosi közgyűlés felülvizsgálja korábbi döntését és segít a javaslat elfogadásában, amivel megakadályozhatja az értelmetlen pusztítást, mert a közérdeket nem előzheti meg magánérdek.
A Facebook közösségi honlapon indítottunk egy oldalt is „Rogán ajándéka: házrombolás Karácsonyra?” címmel, ahol megkérdezzük a lakosságot, hogy „Mennyit tennének arra, hogy Csipak Péter a bontási engedélyt a Karácsony előtti utolsó munkanapok egyikén kapja meg?” Természetesen nem szeretnénk komolytalanná tenni az ügyet. Éppen ellenkezőleg, az időzítés vélhető szándékának nyilvánosságra hozatalával meg szeretnénk előzni azt, hogy ez a lehetőség valósággá váljon.
Az LMP már többször tiltakozott a városrombolás ellen. Novemberben a fővárosi közgyűlésben interpelláltuk Tarlós István főpolgármestert arról, hogy mit kíván tenni az egyéni érdekeket szolgáló, az UNESCO világörökségéhez tartozó terület védőzónájában tervezett városrombolás ellen. Amiben ráadásul nagy szerepe van Rogán Antal és a kerület fideszes vezetése által nyújtott hathatós támogatásnak. Sajnos a Városháza passzivitásának is köszönhető, hogy tovább roboghat a lakossággal, a világörökséggel és a várossal mit sem törődő beruházás, és karácsonyi ajándékként zöld lámpát kaphatnak a buldózerek. A Fidesznek és Tarlós Istvánnak láthatóan csak azokkal az „oligarchákkal” van baja, akik nem vele üzletelnek. A jelek szerint semmi kifogásuk nincs Csipak Péter, a Belváros-Lipótváros parkolási cégében (és annak botrányaiban) is érintett ingatlanvállalkozó ellen.
Rogán Antal talán mégis átgondolja a beruházással kapcsolatos álláspontját. Nem is olyan régen – a korábbi fővárosi vezetés egyik terve kapcsán – ugyanis még a Belváros elplázásodásával szemben foglalt állást. És hiába van szó óriási, 40 milliárdos összegről, a helyi lakosok mindebből csak a rombolást, a belváros hangulatának eltűnését kapják.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…