2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Miskolci Téli Fesztivál – Kocsonyafesztivál 2011

Miskolc a találkozások és a kapcsolatok városaként jött létre. A hegyvidék és az Alföld találkozásánál, az utak metszéspontjában, ahol Lengyelország, Erdély, Felvidék, Kárpátalja kereskedői és utazói találkozhattak. A sokszínűség és a nyitottság  egy olyan várost épített, amely az első hazai kőszínházat is megteremtette.

Ma Miskolc újra régi önmaga akar lenni, újjáteremtve mindazt, ami valaha éltette: a kultúrák, az áruk, az eszmék áramlását. A Miskolci Téli Fesztivál ezt kívánja támogatni, erősíteni, szövetségben minden miskolci értékteremtő közösséggel, kezdeményezéssel, rendezvénnyel és intézménnyel, újra kinyitva a kapukat minden irányba.

Elsőként szeretné megteremteni azon vidékek összekapcsolását egy fesztivál keretében, amelyeket azok az utak kötöttek össze, amelyek metszéspontjában Miskolc állt – a szó földrajzi, vagy szellemi, gazdasági értelmében.

Néhány napra azt a szellemiséget és pezsgést létrehozva, amely a mai városlakókat és vendégeiket ismertetik meg azzal  a nagyszerű élménnyel, amit kultúrák találkozása jelent.

2011-ben Magyarország az Unió soros elnökségi posztját tölti be. Ez a fesztiváli év a kulturális együttműködés teljességét kívánja bemutatni: az elkövetkezendő fesztiváli évek  kezdőpontjaként.

2012-ben Erdély – Nagyvárad, 2013-ban, amikor Európa Kulturális fővárosa Kassa lesz, Felvidék – Kassa, 2014-ben Kárpátalja – Munkács lesz a Téli Fesztivál vendége.

A nagyszerű Miskolci „Bartók + „ Operafesztiválra emlékeztetve úgy is fogalmazhatunk: Miskolc + Unió, Miskolc + Kassa, Miskolc + Nagyvárad, Miskolc + Munkács.

A fesztiválok lettek ma a hajdani híres  piacok és vásárok utódjai – ahol az élmény az áru és szellem gyarapodik. A Miskolci Téli Fesztivál piacán reményeink szerint ott lesz az összes miskolci fesztivál is egyben.

Ez a tél végi, kora tavaszi fesztivál megmutathat mindenből valamit, ami abban az évben Miskolcon történik majd és ezt teszik a vendégvárosok, vendégtérségek is.

A fesztivál, mint az év nyitánya – több mint önmaga, mert mindenki számára jelenlétet kínál – jó piacként egy mindenkit nyitott kapukkal váró kereskedővárosban.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek