2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Új menetrend a MÁV-nál

2010. december 12-től változik az éves vasúti menetrend, számos részében megújult kínálati lehetőséget biztosítva azoknak, akik belföldi vagy nemzetközi utazásukhoz a vasutat választják.
Az új menetrend életbe lépésével hat újabb mellékvonalon (Esztergom – Almásfüzitő (Komárom); Sárbogárd – Székesfehérvár; Sásd – Komló; Szerencs – Abaújszántó- Hidasnémeti; (Nyíregyháza – Mátészalka) Fehérgyarmat – Zajta; Mátészalka – Csenger) indul újra a személyszállítás.
Jelentős változásként lép életbe az Alföld térségében, hogy Szeged és Budapest között óránként közlekednek majd az InterCity vonatok. A menetrendváltástól új InterCity vonatpár közlekedik Budapest és Szombathely viszonylatában Budapestről 8:10-kor, Szombathelyről 17:00-kor indulva. További fejlesztésként a térségben új gyorsvonatpár közlekedik Győr és Szombathely között, Győrből naponta 20:40-es, illetve Szombathelyről munkanapokon 7:00 órás indulással. Zalaegerszeg vasúti közlekedésében jelentős előrelépést jelent a Boba-Bajánsenye vasútvonal felújítása és villamosítása, ennek köszönhetően az új menetrend több új lehetőséget kínál a térségbe utazók számára. Újdonság, hogy Zalaegerszeg és Győr/Budapest között naponta hat közvetlen vonat közlekedik, ezen kívül a zalai megyeszékhelyről Veszprémen át Budapestre reggelente új, az eddigiekhez képest 18 perccel rövidebb menetidejű gyorsvonat tudja biztosítani Ajka és Veszprém érintésével a reggel kilenc óra előtti fővárosi érkezés lehetőségét. Menetidő csökkenéssel javul a személyszállítási szolgáltatás a Budapest és Eger között közlekedő sebesvonatok többségénél, illetve a Baja és a Szekszárd felől Budapestre közlekedő Gemenc InterCity-k esetében is. További kedvező változás a menetrendben, hogy a Budapest-Ócsa-Lajosmizse vasútvonalon délutánonként Budapest felől óránkénti, ütemes menetrend szerint indulnak a vonatok, az utasoknak gyakoribb eljutási lehetőségeket biztosítva.

A nemzetközi menetrendi kínálat jelentős bővítése valósul meg azáltal, hogy a Budapestről a kora délután induló railjet minden pénteken és szombaton tovább közlekedik Frankfurtba, míg visszafelé Frankfurtból Budapestre vasárnaponként tudnak az utasok a magyar fővárosba érkezni. Az újonnan bevezetett Moravia EuroCity-nek köszönhetően újra közvetlen, nappali eljutásra lesz lehetőség Varsó irányába és ezáltal Csehország délkeleti részeibe. A Hargita InterCity a menetrendváltástól Budapest és Marosvásárhely között mindkét irányba közvetlen kocsikat továbbít, újabb átszállás nélküli eljutási lehetőséget kínálva Marosvásárhelyre.

A MÁV-START Zrt. december 12-tõl bizonyos InterCity járatain csökkenti a felárak mértékét. Így 540 forint helyett 360 forint lesz a Budapest-Szombathely közötti InterCity vonatokon a pót- és helyjegyek ára. Továbbá keddenként, szerdánként és csütörtökönként a Budapest – Debrecen – Mátészalka, a Budapest – Nyíregyháza – Záhony és a Budapest – Miskolc – Sátoraljaújhely vonalakon közlekedő feláras vonatokra a pót- és helyjegyek 540 forint helyett 360 forintba kerülnek.

A nemzetközi utazásokat érintő kedvező intézkedésként terjeszti ki a személyszállító vasúttársaság a legújabb szolgáltatását, amellyel 2010. december 1-jétől valamennyi nemzetközi pénztárában és az összes nemzetközi vonatán lehetővé teszi a nemzetközi menetjegyek árának és a hozzájuk kapcsolódó egyéb díjaknak az euróban történő kiegyenlítését.

További változásként a MÁV-START Zrt. a 2010/2011-es menetrendváltástól csak nemdohányzó kocsikkal közlekedteti az InterCity szerelvényeket.

A 2010/2011. évi menetrend PDF formátumban megtalálható az alábbi linkre kattintva: http://www.mav-start.hu/res/2010-2011_e-book_2.pdf valamint nyomon követhető az online menetrendünkben is a www.mav-start.hu honlapon.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…