2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Petárda a konyhaszekrényben

A hétvégén egy folyamatban lévő büntetőügyben az Ózdi Rendőrkapitányság nyomozói egy ózdi férfi lakásán tartottak házkutatást. Az eljárási cselekmény során a kredencből több doboz bontatlan állapotú petárda került elő.

A nyomozók a megtartott házkutatás alkalmával a konyhaszekrényben 9 doboz petárdát találtak elő, melyből 8 még bontatlan állapotban volt. Mivel mind a petárda tartását, mind pedig annak használatát a törvény bünteti, így azt a helyszínen a rendőrök lefoglalták, a tulajdonossal szemben pedig szabálysértési eljárást kezdeményeztek.

Az eset kapcsán a rendőrség felhívja a lakosság figyelmét, hogy a petárda tartása és annak működtetése is jogszabályellenes. Aki ezt a szabályt megszegi 100 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Ugyanilyen szankcióra számíthat az is, aki petárdát, vagy más pirotechnikai terméket engedély nélkül forgalmaz, vagy más személy részére árusít.

Információs háttér:

A vonatkozó, polgári célú pirotechnikai tevékenységek felügyeletéről szóló 155/2003. (X.1.) Kormányrendeletet előírásai szerint Magyarországon tilos magánszemélyeknek petárdát birtokolni, illetve felhasználni.  

A rendőrség a korábbi évekhez hasonlóan az ünnepek közeledtével szigorúan ellenőrizni fogja a rendelet betartását. 2007. december 25-e óta a birtoklás is pirotechnikai tevékenységnek minősül, így azokkal a polgárokkal szemben, akik petárdát jogosulatlanul birtokolnak, vagy felhasználnak, szabálysértési eljárás kezdeményezésére kerül sor. Az eljárás eredményeként az engedély nélküli birtoklás ötvenezer forintig, míg a felhasználás százezer forintig is büntethető.

A jogszabály által megengedett pirotechnikai tevékenységek:

–         A vonatkozó Kormányrendelet engedélyezi, hogy 14. életévét betöltött személy az I. pirotechnikai osztályba tartozó játékos pirotechnikai termékeket (pl.: tortára helyezhető „tűzijáték”) egész évben megvásárolja, s azt felhasználja.

–         Nagykorú személyek a rendelet által meghatározott időszakban (december 28-a és 31-e között) a kis és közepes tűzijáték termékeket (a közepes tűzijáték termékek esetében a bombák, a „tűzijáték bombák mozsarakban” és a római gyertya kivételével) megvásárolhatják, birtokolhatják, valamint december 31-én 18 órától január 1-jén 6 óráig külön engedély nélkül felhasználhatják.

–         A nagy hatóanyag tartalmú termékeket ebben az időszakban is csak szakképzett pirotechnikus vásárolhatja meg, felhasználási engedéllyel.

Kérjük, akinek szándékában áll az óév búcsúztató és újév köszöntő hangulat fokozása érdekében tűzijátékot vásárolni, s azt szilveszterkor felhasználni, azt csak a törvényi előírásoknak megfelelően tegye!

Piacon, pult alól történő illegális vásárlástól tartózkodjanak, mert tettenérés esetén szigorú szankcióra kerülhet sor, nem beszélve a jelentős baleseti lehetőségekről sem, hiszen a szabálytalan árusítás bevizsgálatlan, nem forgalmazható árukat rejthet.   

Kérjük, fogadják meg tanácsainkat, hogy az óév utolsó és az újév első napjai valóban bosszankodástól mentesen, felhőtlenül teljenek!     

Az Ózdi Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…
Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…