2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Leesett szavak

Csontó Lajos kiállítása a Miskolci Galériában

2010. december 1 – 2011. január 15.   A művész nagyméretű szöveget állít ki a Miskolci Galéria fekete műanyag fóliával bevont terében. A szavak valamikor a kiállítás megnyitása előtt a falakról a földre zuhantak, széttöredeztek, alig értelmezhetőek.
Az emlékezéshez fűződő változó viszony problémáját idézi meg a díszletszerű installáció, az életünk során ránk rakódott gondolatfoszlányokat, közhelyeket mozgósítja. A hangulatokat leíró szavak lezuhanása, a leesés gesztusa: ítélet. A látszat tönkremenésével előbukkan a tartószerkezet gyarlósága, gyengesége. Pedig ezek a szavak személyes létünk kísérői, társai, jelentésükben bizonyosak vagyunk, kiejtve őket biztonságosan ismerősek. Vagy mégsem?
A kiállítást Aknai Katalin művészettörténész nyitja meg december 1-jén szerdán, 17 órakor a Rákóczi-házban.

A megnyitót követően 18 órától utcai csevegésre várjuk az érdeklődőket egy pohár forralt bor mellett a Széchenyi és a Kazinczy utca sarkán, a „Villanyrendőrnél”. Csontó Lajos képzőművész, Bujdos Attila újságíró és Kishonthy Zsolt művészettörténész a kortárs képzőművészetről  beszélgetnek. A program időtartama alatt Csontó Lajos  filmes vetítése látható a Széchenyi utcai „Totó Ottó” ház tűzfalán.

CSONTÓ Lajos 1964-ben született Budapesten. 1990-ben a Magyar Képzőművészeti Főiskola sokszorosító grafika szakán diplomázott, majd ugyanitt elvégezte a mesterképzőt.
1992-ben  Derkovits-ösztöndíjat, 2007-ben  Munkácsy-díjat kapott. Jelenleg az Eszterházy Károly Főiskola docense és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem óraadó tanára. Tagja több szakmai szervezetnek, munkái megtalálhatók több országos köz- és magángyűjteményben.
A hagyományos grafikai és festészeti technikák mellett a 90-es évek közepétől elsősorban a fotó és videó használata jellemző munkáira. Előszeretettel készít installációkat és olyan projekteket, melyekben maga az alkotás folyamata is a mű része.
Miskolci kötődése pályája kezdetéig nyúlik vissza. A Miskolci Grafikai Biennálék rendszeres kiállítója és többszörös díjazottja (1991, 2004). 2007 tavaszán Gerhes Gáborral közösen vitték végig a Special Life – Magic Days című rendhagyó kiállítást és a hozzá kapcsolódó programsorozatot; a műhelymunkát és vetítéseket. 2009-ben workshopot tartott a Galéria Alkotóházában főiskolások számára.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek