2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Mozaik
  • »
  • Nagykarácsony, SZERETETPOSTA történet, hagyomány

Nagykarácsony, SZERETETPOSTA történet, hagyomány

Ausztriában található Christkindl nevű falucska, ott 1950. óta minden évben üzemel karácsonyi posta, és ebből a faluból – nevéhez illően – különleges karácsonyi bélyegzéssel látnak el minden karácsonyi küldeményt.

1988 végén egy magyar származású osztrák állampolgár, Tóth István javasolta, hogy hasonló alkalmi karácsonyi bélyegzést lehetne végezni a fejér megyei Nagykarácsony postáján is. A település nevéből és irányítószámából (2425) adódóan.
A Magyar Posta a javaslatot megfogadta és 1989. óta, idén 22. alkalommal látja el a Nagykarácsonyon keresztül küldött küldeményeket alkalmi bélyegzéssel.

Nagykarácsony településen található a Magyar Mikulás háza, a Magyar Betlehem. A Magyar Posta kiváló kapcsolatot ápol velük is és a község önkormányzatával is. A huszonkét év alatt sok minden történt. 1992-ben nyitotta meg először kapuit a szeretetposta.

Mikulásház: A Magyar Posta 1994-ben alkotópályázatot hirdetett általános iskolásoknak „Tervezz karácsonyi bélyeget!” címmel. A nyertesek jutalma a díjak mellett nagykarácsonyi táborozás volt a következő esztendőben. Ekkor született meg az ötlet, hogy miért ne lakhatna a magyar Mikulás Nagykarácsonyban. Így, a nagykarácsonyi önkormányzat és a Magyar Mikulás Alapítvány összefogásával egy üresen álló épületet béreltek, ahol 1995-ben megnyílt a Mikulás ház.
2003-ban megalakult Nagykarácsonyban a Mikulásfalva Látványfalu üzemeltető, Hagyományőrző és Természetvédő Kht. A társaság feladata a Mikulásprogram folytonos fejlesztése és egy mesefalu, Mikulásfalva felépítése.

1999-ben a posta új épületbe költözött, jelenleg is itt üzemel.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…