2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

A Belügyminisztérium közleménye

A Belügyminisztérium tegnap sikeres konzultációt folytatott az országos önkormányzati érdekszövetségekkel a 2011. évi költségvetési tervezetről, melynek keretében tájékoztatást kaptak a szférát érintő 4,5%-os növekményről is. A fórumon az érdekképviseletek megállapították, hogy a korábbi évek szocialista kormányai által elvett százmilliárdokat nem képes a jövő évi költségvetési egy összegben visszaadni az önkormányzatoknak. Ugyanakkor egybehangzóan elismerték, hogy az ország és a helyhatóságok gazdasági állapotához képest elfogadható az önkormányzatok 2011. évre tervezett finanszírozása.
Az elmúlt nyolc év szocialista kormányzásának következményeként a magyar önkormányzatok valóban egyre nehezebb helyzetbe kerültek. Több százan közülük napi fizetési gondokkal küzdenek. A Nemzeti Ügyek Kormánya eltökélt, hogy a közvetlen anyagi segítségen túl az önkormányzatok egyes feladatainak átrendezésével is elősegítse a helyhatóságokat sújtó forráshiányok kompenzálását.
A jövő év egyik tétje, hogy sikerül-e megállítanunk az önkormányzatok idáig tartó rohamos eladósodását, kiszabadítjuk-e a helyhatóságainkat az egyre fojtogató adósságcsapdából. A Belügyminisztérium mindent meg fog tenni, hogy helyreálljon az önkormányzatok gazdasági egyensúlya, melyhez az alapot a jelenlegi költségvetés jelöli ki.

Tállai András
Önkormányzati Államtitkár

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…