2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Természetgyógyászat-Fitoterápia

TermészetgyógyászatAzok az elvek, amelyekre a természetgyógyászati módszerek épülnek, a régi korban keletkeztek, ámamai gondolkodásmódunkat is áthatják. Hyppokratesz/ /ie.46o -377/az európai hagyományoknak az az alakja, akit mind a modern medicina, mind a természetgyógyászat elődjének tekint.

Szinte valamennyi földünkön található növény tartalmaz olyan anyagokat, amelyek bizonyos mennyiség esetén gyógyító  hatásúak.

A fitoterápia /gyógynövények felhasználása/ történetéről, felhasználási módjairól kérdeztük Sári Róza életmódtanácsadó és therapeuta szakembert.

– A gyógynövények ismerete, szinte egyidős az emberiséggel.Már az ősemberek is ösztönösen figyelték, keresték az olyan növényeket, amelyekkel meg tudják szüntetni a betegségüket, vagy legalábbis enyhíteni tudják a tüneteiket. Ilyen ösztönösség figyelhető meg például a kutyáknál is, amikor gyomorrontásuk van, a sok szabadban élő növények, füvek közülkifejezetten csak a tarackot keresik,amit addig rágcsálnak, míg a gyomorrontásuk el nem múlik. Szintén az állatok ösztönös viselkedését /majomcsaládok/ figyelték az egyenlítő környékén is. Bizonyos betegségük estén, csak bizonyos növényeket fogyasztottak. Ezeket a növényeket megvizsgálva, jelentős hatású gyógynövényeket azonosítottak.

– Mondhatjuk azt, hogy valamilyen szinten minden növény gyógynövény is , vagy csak a„kiváltságosak”?

– Gyógynövényeknek nevezzük azokat a növényeket, amelyekben a hatóanyagok olyan mennyiségben képződnek, hogy betegségek gyógyítására is alkalmasak.Ha csak nyomokban található a növényben, akkor még az nem gyógynövény.

– Hogyan történik a gyógynövények nagy csoportjának rendszerbeállítása?

– Legfontosabb a hatóanyagainak a felhasználása szerint. Ilyenek pl. a VITAMINOK – olyan eltérő szerkezetű szerves anyagok, amelyek az emberi /állati/szervezet zavartalan életfolyamataihoz feltétlenül szükségesek. Vannak a vízben, és a zsírban oldodóak csoportja. A növényekben leginkább a vízben oldódóak találhatók:B1 B2 C H és U . Ezek hiánya idegműködési problémákat okozhat / B1 / anyagcserezavarokat a /B2/, skorbutot a /C/ bőrgyulladást a /H/ vitamin hiánya okoz. A P-vitamin hiányában csökken a véralvadási képesség, U vitaminhiánynál növekszik a gyomorfekélyhajlam. A KESERŰ ANYAGOK –amelyeknek jellemzőjük az erősen keserű íz, még higításban is érezhető. Ennek hatására az agyban képződő ingerek fokozzák az emésztőenzim-termelést és a bélperisztaltikát, javul az emésztés,és csökken a puffadási hajlam. Az ILLÓOLAJOK jellemzője, hogy szobahőmérsékleten elillannak. Fő hatásuk a gyulladáscsökkentés, gombaölő hatás, nyugtatás epehígítás. A FLAVONOIDOK- a növények színét adó vegyületek, szinte valamennyi növényben, de főleg virágokban található nagy mennyiségben /mézben is /Hatékony gyulladáscsökkentő hatásuk van, jelentős a májvédő és érfalerősítő hatásuk is. A CSER ANYAGOK hatására a fehérjék kicsapódnak, miután a gyulladt nyálkahártyán egy védőréteget képeznek, így csökken a fájdalom,javul s keringés,és szünik a gyulladás azon a nyálkahártyán, amellyel a hatóanyag érintkezik. A nehézfémeket is megköti, így azok már eltávolíthatók a tápcsatornából. Az ANTRAGLIKOZIDOK jellemzője, hogy akkor aktiválódik, ha a vastagbélbe jutva a z ott található baktériumok által termelt enzim a hatóanyagot hasítja. Hatására nő a bélperisztaltika, csökken a víz felszívódás. Krónikus székrekedésben szenvedők használhatják.

– Említsünk meg egy pár példát arra, hogy bizonyos betegségeknél milyen gyógynövényeket alkalmazhatunk ?

– Gyakori légúti betegségek gyógynövényei a kakukkfű mályva Bőrbetegségeknél a feketeáfonyalevél, árnika. Vízhajtó gyógynövények a gyermekláncfűgyökér, nyírfalevél szíverősítő-nyugtató,a galagonya,szúrós gyöngyajak, külön nyugtatóként az orbáncfű citromfű komló macskagyökér használható. Gyomorra hatók a cickafark,ezerjófű kálmosgyökér. Epeszekréciót ás tónust fokozó-borsmenta kömény nagybojtorján Száj-garat-íny nyálkahártya gyulladéséra a cserszömörce, málna és szederlevél.

– Rohanó világunk, az állandó stressz sok betegség kialakulásának a melegágya Ezek közül is egyik leggyakoribb a gyomorfekély kialakulása. Hogyan tud ezen segíteni a fitoterápiás módszer?

– Erre nagy lehetőséget ad a gyógynövényak széles skálája. Úgy kell összeállítani a gyógynövénykeveréket, hogy egy időben a betegség okát,és a tünetét is megszüntessük. Egy pszihoszomatikus betegségben szenvedőt, mint most esetünkben egy gyomorfekélyes egyént, csak úgy tudunk egy időben oki és tüneti kezelésben részesíteni, ha a teakeverékben oki kezelésként nyugtató hatású gyógynövényt, tüneti kezelésként pedig az összeválogatott, SZEMÉLYRESZABOTT gyógynövényeket adunk. A betegség oka az „ideges gyomor”ezért a komlónak a nyugtató hatású illóólaját használjuk fel. A gyomorfekély fájdalommal jár, görcsökkel tarkítva, teakeverékként édesgyökérnagy nyálkatartamát bevonószerként használjuk.A körömvirágot is belekeverjük,a teába a legjobb gyulladáscsökkentő és hámosító hatása miatt.Mivel a gyógyulási időt is célszerű gyorsítani, ezért a cickafarok használata is előnyös a teakeverékbe. Glükoproteidjét hasznosítjuk a gyulladáscsökkentésre,a,flavonoidjátgörcs és fájdalomcsökkentésre, keserűanyagát hámosításra. A hatékonyságot a káposztalében lévő U-vitaminnal fokozhatjuk.Így a négy részből összeállított gyógynövénykeverék célzottan OKIésTÜNETI kezelés is ad a betegnek.  Azt azért meg kell jegyeznünk, hogy a beteg szakorvosi vizsgálata nem maradhat el ! 

 

/FOLYTATJUK/

GÁLL MÁRTA

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…