2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

A Jobbik közleménye

Miután a médiát szabályozó törvények végrehajtását vizsgáló albizottság kormánypárti tagjai hétfőn lemondtak álláshalmozásuk, illetve szándékos obstrukciójuk miatt (mindhárom üléstől távol maradtak), Lázár János így reagált (az m1 kedd reggeli adásában): „Vannak hülyeségek, amihez nem feltétlenül kell asszisztálni”. Ezt a frakcióvezetői intelmet ajánlja a Jobbik a fideszes képviselők figyelmébe az alkotmányosság felfüggesztésének ügyében. Az őszödi lapulás, a cinkos asszisztálás helyett tiltakozzanak a – jelenleg hivatalosan még – szabad mandátum elve alapján! Salamon László, az Alkotmány-előkészítő eseti bizottság elnökét is leszavazta a testület a Jobbik tiltakozására (és fenyegetésére, hogy különben a párt saját honlapján szivárogtatja ki a közérdekű információkat), amikor azzal a „hülyeséggel” állt elő, hogy titkosítsuk a beérkező civil és szakmai véleményeket. Ezt várjuk most is.

Ellenkező esetben a Jobbik felszólítja a Fideszt, hogy vonuljon ki az új Alkotmány előkészítéséből. Az elmúlt hónapokban több mint féltucatnyi alkalommal módosították az Alkotmányt, esetenként egészen méltatlanul, pl. Borkai Zsolt személyére szabva, a Jobbik ellen a rendőrökre szabott közélettől eltiltást 5-ről 3 évre módosítva, hogy ismét Győr polgármestere maradhasson. Ezt megteheti a Fidesz ezután is, de az alkotmányosság tiszteletének hiánya miatt sem méltó az alkotmányozó nemzetgyűlés szerepének betöltésével új alaptörvényt létrehozni, sokkal inkább méltó örököse a sztálinista alkotmánynak.

Alkotmánybíróság által megsemmisített törvény azonos tartalommal való, újbóli benyújtására nem talált korábbi példát a Képviselői Tájékoztató Központ. A kimutatott alkotmányellenesség a visszamenőleges megvonás, mely pl. tisztességes tanárokat is érinthet. A közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény (37. § (6) g)) szerint húsz év munkaviszony és havi bruttó 250 ezer forintos jövedelem felett visszamenőleg korlátoznák a végkielégítést, pedig épp az 50 éven felülieknek jogos juttatás ez, amikor már nehezen fognak új munkahelyet találni. A jó erkölcsbe ütköző szerződések, végkielégítések a Ptk. alapján eddig is semmisnek nyilváníthatók voltak, csak az ügyészségi akarat hiányzott hozzá. Ezt kell megteremteni, az ügyek szőnyeg alá söprése helyett.

Lázár cinikus hasonlata (amiben a nép nem dönthet, azzal az Alkotmánybíróság se foglalkozhasson) azért is hamis, mert míg az Ab szakmai, addig a nép többségi alapon dönt, a kettőt nem lehet összehasonlítani.

Novák Előd,
a Kulturális és sajtóbizottság ellenőrző albizottságának elnöke
az Országgyűlés új Alkotmányt előkészítő bizottságának tagja

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek