2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Narancsadóval a felelős és szolidáris adórendszerért

A kormány első akciócsomagja eltörölte a luxusadót, az örökösödési illetéket, és bevezette a cselédstátuszt. A második akciócsomag háborút indított az alsó-középosztály, és az alacsony jövedelműek, a tanárok, közalkalmazottak, orvosok, bányászok és pékek ellen. A Fidesz-KDNP adócsomagja igazságtalan, felelőtlen és irracionális, ezért az LMP felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza azt. A Fidesz-KDNP adócsomagja az évi bruttó 283 ezer Ft feletti jövedelemmel rendelkezőket kedvezőbb helyzetbe hozza, míg az alacsony keresetűeket bünteti. Akinek havi bruttó 70 ezer forint a fizetése attól éves szinten 25.300 Ft-ot vesznek el, míg a bruttó 733 ezer forint jövedelemmel rendelkezők több mint egymillió forint többletet könyvelhetnek el adóbevallásuk után.

A törvénytervezetben semmi sem utal arra, hogy a Fidesz az elmúlt 8 évben elgondolkodott volna azon, hogy a pillanatnyi célokon és érdekeken túlmenően mit fog tenni a jövő nemzedékekért, hiszen a fenntarthatóságról egy szó sem esik. Az adócsomag a beruházás-ösztönzés helyett a luxusfogyasztást favorizálja, mikor a járulékok helyett az SZJA-t csökkenti. Ettől több munkahely nem keletkezik, a kormány azonban 4-500 milliárdos lyukat üt a költségvetés bevételi oldalán.

Az LMP ezért javasolja, hogy 4 sávos SZJA bevezetése mellett a TB járulék csökkentését. A társasági adó 100 millió forintos nyereség alatt 10%, afölött pedig a jelenlegi 19% legyen, ezzel tudjuk kedvező helyzetbe hozni a hazai kis- és középvállalkozásokat. Elengedhetetlen továbbá a tőkejövedelmek egységes megadóztatása.
Új ökoadóként javasoljuk egy új adónem, a „narancs-adó” kivetését. A narancsadó egy távolsággal arányos adó, ami a nem hazai gyümölcsökre és zöldségekre, ami a szállítással okozott környezetszennyezést és kárt kompenzálja. Az LMP célja, hogy a termékek árában megjelenítse a környezetterhelés költségeit is. Az importált narancs esetében nem csak a munkás és fuvaros bérének, a vegyszernek, hanem az ideszállítás során okozott környezetszennyezés költségeinek is meg kell jelennie az árban. Fontos hangsúlyozni, hogy javaslatunk nem mond ellent az EU egyik alapelvének, az áruk szabad áramlásának, hanem kiegészíti a „szennyező fizet” elvvel.
Célunk hosszútávon egy olyan közlekedésre vonatkozó európai szintű adórendszer, mely tükrözi annak környezeti kárait és kibocsátott CO2 költségét is. Amíg ez nem valósul meg, addig nemzeti keretek között javasoljuk a narancs-adó ideiglenesen bevezetését. Az adó ideiglenesen, a gazdasági válságra való tekintettel kerülne bevezetésre, 14 hónapra, mértéke pedig –maximális távolság esetén – a nettó értékre vetítve 67%, azaz ez egy ideiglenes kétharmados narancsadó.
A Fidesz-KDNP adócsomagja összességében igazságtalan, felelőtlen és irracionális, ezért az LMP felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza azt az adócsomagját

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek