2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Kakasszépségek és ínyencségek Tardon

Egész nap  Old Timer és kézműves bemutatón és kirakodó vásáron vehettek részt az érdeklődők. A kakas szépségversenyre a helyszínen lehetett jelentkezni, csakúgy mint a házi süteménnyel vagy tortával, délelőtt 10 óráig. A legszebb kakasokat -Gatyalehúzó Richárd volt a címvédő – értékes tárgyjutalamakkal díjazzák, a házi süteményverseny győztesét lemérték és annyi kilogramm cukrot vihetett haza, amennyi a testsúlya volt. A VII. tardi gasztronómiai fesztivál is jó hangulatban zajlott október 10-én szombaton.

Az ínyencségek mellett, ahol nemcsak a tarajából, hanem a „férfiasságából” is készült pörkölt, sok kulturális program is volt. Így a nagyközönségnek mind a szelleme, mind a gyomra eltelhetett.

Többek között fellépett a Mezőkeresztes-Bükkábrány citerazenekar, a Miskolci Fortuna Modell és Táncstúdió. A Herédi Hagyományőrzők citeramuzsikával és népdalokkal szerepelnek és vendégek láthatják-hallhatják a Tállyai Népdalkört és a helyi Hagyományőrző Gyermek Néptánccsoportot.

Így készült a legfinomabb kakas pörkölt:
Hozzávalók:

* 1 nagy kakast feldarabolunk,
* a hús súlyának 1/5-ét kitevő mennyiségű vöröshagymát felkockázunk
* 2 gerezd fokhagymát apróra vágunk, de nem zúzzuk
* 1 evőkanál pirospaprikát teszünk bele
* 1 cseresznyepaprika, hogy kicsit csípős legyen
* 2 nagy zöld paprika, hogy ízletes legyen
* 2 nagy érett paradicsom, hogy szaftja legyen
* só
* bors
* köménymag
* mangalica zsír

Elkészítés:

A hagymát megfelelő mennyiségű zsíron aranyszínűre pirítjuk. Elkeverjük a pirospaprikával, és azonnal felöntjük 2,5 dl hideg vízzel, majd kevergetve zsírjára sütjük. Beledobjuk a húst a csontokkal együtt, és kevergetve pörköljük, amíg a hús a levét kiadja. Vizet ne öntsünk hozzá. Amikor a húst a saját leve csaknem ellepi, hozzákeverjük a köményt, az apróra vágott fokhagymát, a csíkokra vágott zöldpaprikát, a cikkekre szeletelt paradicsomot. Sózzuk, őrölt borssal meghintjük, és beletesszük a cseresznyepaprikát is. Elkeverjük, majd fedő alatt nagyon lassan,  készre főzzük.
A pörkölt akkor lesz jó, ha a leve egészen sűrűre sikerül.
Minden körettel finom:túrós csuszával, burgonyával,nokedlivel,knédlivel, vagy akár sztrapacskával is tálalhatjuk.
Jó étvágyat hozzá! Nem kell megvárni a elkészítésével a VIII. tardi kakasfesztivált.

 

 

További képek a galériában

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…